Ingezonden persbericht


Utrecht, 18 maart 2010

Over het échte leven in een sloppenwijk in Nairobi

De buren van Obama's oma
Mary-Ann Sandifort

De buren van Obama's oma
Leven tussen sloppenbewoners in Kenia

Twaalf jaar lang bezocht Mary-Ann Sandifort de bewoners van Korogocho, een sloppenwijk in Nairobi (Kenia). Met De buren van Obama's oma geeft ze een impressie van het harde leven daar, maar toont ze ook de schoonheid ervan. Sandifort is betrokken en nuchter en beschrijft het échte leven van sloppenbewoners, met de nodige humor.

Tijdens haar eerste bezoek aan de sloppenwijk Korogocho raakte Mary-Ann Sandifort in de ban van de bewoners en hun leven. Dat was in 1997. Sindsdien is zij elk jaar terug geweest in de wijk, soms voor een maand, soms een dag. Ze leefde hetzelfde keiharde leven, at met de vuilnisrapers en ontmoette dronkenlappen en lijmsnuivers. Ze huurde een flat naast de levensgevaarlijke vuilnishoop waarvan de bewoners van Korogocho 'leven'. Ze maakte verkiezingsrellen mee en ontsnapte ternauwernood aan de beruchte bende de Mungiki.

In De buren van Obama's oma neemt Sandifort de lezer mee naar deze zwaar vervuilde krottenwijk van 1,5 km2, met bijna 200.000 bewoners. Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen en op de ervaringen van de schrijfster. Niets in het boek is ontleend aan andermans verhalen. Sandifort beschrijft weliswaar het harde leven van haar Keniaanse vrienden, maar wekt geen medelijden. Ze toont vooral de veerkracht en het doorzettingsvermogen van deze mensen en weet dankzij haar nuchtere schrijfstijl met regelmaat een glimlach aan de lezer te ontlokken.

Vanaf het begin van het boek word je als lezer meegezogen in de levensverhalen van haar Keniaanse vrienden. Het vuilnisrapertje Steven bijvoorbeeld, die zij leert kennen op zijn dertiende jaar, voor wie zij een studie betaalt, die na een paar jaar in een bende belandt, daar op een pijnlijke manier uitstapt en nu een van de jonge leiders in de wijk is. Of Raphael, de beschermengel van Sandifort. Of haar oude vriend Bonfas, die sociaal werker was voor de Kerk, meer dan twintig jaar in Korogocho woonde en op oude leeftijd terugging naar zijn roots, een dorp in het westen van Kenia. Daar woont ook Bonfas' bijzondere buurvrouw, de oma van de president van de Verenigde Staten. En Barack Obama's opa en vader zijn er geboren en gestorven; hun graven liggen naast het huisje van oma Obama. Bonfas gaat met Sandifort op audiëntie bij Barack Obama's oma en bezoekt de graven van de opa en vader van de president van de Verenigde Staten.

De opbrengst van De buren van Obama's oma gaat naar de Stichting Parkingboys. Deze stichting verzorgt schoolgelden en studiebeurzen in Nairobi. Twee hoofdpersonen uit het boek zijn door Parkingboys gesteund.

De Nederlandse Mary-Ann Sandifort (1962, journalist, reiziger, publicist, persvoorlichter en communicatieadviseur) is de eerste en enige blanke vrouw die sinds 1997 zeer regelmatig in Korogocho verblijft. Eerder schreef zij De cholerafabriek en Ontvoering naar de Roze Zee. Het is mogelijk Mary-Ann Sandifort te interviewen. Dat geldt ook voor de twee hoofdpersonen uit het boek die tijdens Festival Mundial gerecyclede kleding zullen showen, precies zoals ze dat doen in Korogocho en in het boek beschreven wordt.

www.maryannsandifort.nl

Mary-Ann Sandifort
Paperback, 192 pagina's
ISBN 978 90 215 4795 4
Prijs: ¤ 16,95
Verschijningsdatum: 21 april 2010