Ingezonden persbericht


UNIEKE BIJBEL IN UTRECHT TE ZIEN

Tijdens de Beurs Kerk & Gemeente is voor bezoekers een unieke facsimile-heruitgave te bekijken van het oudste gedrukte boek ter wereld: de Gutenberg-Bijbel.

De in zeer beperkte oplage gedrukte heruitgave, die voor enkele tienduizenden euro's ook te koop is, wordt tentoongesteld door de Theologische Verzendboekhandel van Wever Van Wijnen. Dat het eerste gedrukte boek een Bijbel was ligt volgens boekhandelaar Van Wijnen voor de hand. "Gutenberg drukte zijn eerste boek omstreeks 1450. Tussen toen en nu is er niets veranderd aan het feit dat de Bijbel het belangrijkste boek is dat ooit werd geschreven. Daarom is de Beurs Kerk & Gemeente bij uitstek de plek om deze unieke Bijbeluitgave te presenteren."

De Bijbel is alleen op vrijdag te zien, tijdens de openingstijden van de Beurs.

De Bijbel van Gutenberg

Ruim 500 jaar geleden verscheen de allereerste gedrukte Bijbel. Die van Gutenberg. Het was ook het allereerste gedrukte boek ter wereld.

MAINZ
In het diepste geheim ontwikkelde Johann Gutenberg in Mainz zijn drukpers die gebruik maakte van losse letters. Rond 1450 liep hij vast - het geld was op. Gelukkig kon hij geld lenen van Johann Fust. Hun eerste gezamenlijke project was het drukken van de Bijbel. Die kon men toen alleen nog handgeschreven aanschaffen, en wie kon dat betalen? Gutenberg wilde door het drukken van identieke exemplaren de prijs omlaag brengen. Maar het moest wel even mooi als een handschrift. Tussen 1452 en 1455 werden 180 exemplaren gedrukt. Toen kregen de partners ruzie. Het zou bij die 180 blijven.

INKTVLEK
Van die 180 exemplaren van de oorspronkelijke Gutenberg-bijbel zijn er vandaag nog 48 over: 36 op papier en 12 op perkament. Slechts 20 zijn er compleet. Nederland heeft er geen een.
In Polen bevindt zich één exemplaar. Een uniek exemplaar, omdat het op folio 46 een inktvlek bevat, veroorzaakt doordat de drukker een letter heeft laten vallen. Het geeft een uniek inkijkje in Gutenbergs drukprocédé. Als eerste producten van de drukpers hebben de Gutenberg-bijbels nog de gestalte van een handschrift. Inititalen werden met de hand ingekleurd. In de unieke facsimile-heruitgave die in Polen is vervaardigd van de Poolse Gutenberg-bijbel, zijn deze hoofdletters opnieuw handmatig ingekleurd.

FACSIMILE
Een unieke heruitgave van het meest bijzondere gedrukte boek ter wereld, dat is de facsimile-editie die in het Poolse Pelplin gemaakt is van de Poolse Gutenberg-bijbel. Met de meest geavanceerde opnametechnieken, geleverd door Japanse deskundigen verbonden aan de Keio Universiteit in Tokyo, werden de twee banden pagina voor pagina gefotografeerd, onder streng gecontroleerde klimatologische omstandigheden. Het papier voor de facsimile werd speciaal aangemaakt volgens klassieke productietechnieken. Een speciale drukpers werd apart voor deze uitgave aangeschaft. De kleuren van de initialen werden met de hand ingeschilderd, in elk afzonderlijk exemplaar. De beide banden werden met de hand gebonden in een zorgvuldig gereproduceerde band, een kopie van het origineel.

COSTER
Was Gutenberg de eerste drukker, of was dat onze eigen Laurens Janszoon Coster? Het zal een discussiepunt blijven. Maar een aardig detail is, dat de beide delen van de Poolse Gutenberg-bijbel gebonden zijn door boekbinder Henricus Coster uit Lübeck. De band bestaat uit twee eiken planken, omgeven door rood geitenleer met koperbeslag. Ook de facsimile-editie is exact op deze wijze vervaardigd. De facsimile wordt geleverd in een met leer overtrokken metalen koffer - een replica van de koffer waarmee het origineel in augustus 1939 uit veiligheidsoverwegingen vanuit Pelplin naar Parijs, daarna Londen en tenslotte Canada werd vervoerd.

50.000 EURO PER PAGINA
De oplage van de Poolse facsimile is iets hoger dan de oorspronkelijke oplaag van Gutenberg: 190 exemplaren. Maar daarvan zijn er nog slechts ca. 50 te koop.

De laatste keer dat er een originele Gutenberg-bijbel op de markt was (ruim 20 jaar geleden) kostte deze meer dan 5 miljoen euro. Originele losse pagina's worden geveild (als ze er zijn) voor 50.000 euro.

De prijs voor een exemplaar van de unieke Poolse facsimile-editie bedraagt 20.000 euro.


---- --


Ingezonden persbericht