Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Wilco de Jong reist voor Agriterra naar Cambodja

20 maart vertrekt NAJK-voorzitter Wilco de Jong in opdracht van agri-agency Agriterra voor een tiendaags verblijf naar Cambodja. Hij gaat de Cambodjaanse boerenorganisatie CFAP adviseren over het stimuleren van ondernemerschap onder jonge boeren.

Cambodja is een van de armste landen in Azië. Het grootste deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens en moet rondkomen van minder dan $2 per dag. Werkloosheid onder jongeren is een groot probleem. Jongeren trekken weg van het platteland om hun geluk te beproeven in de stad. CFAP probeert perspectieven voor hen te creëren op het platteland door hen te trainen in het gebruik van betere landbouwmethoden waardoor ze hogere opbrengsten halen en probeert daarnaast de toegang tot kredieten en markten te verbeteren. De ruim 7900 leden van CFAP zijn allemaal kleinschalige producenten.

Wilco gaat samen met het bestuur en de medewerkers van CFAP de marketing van de producten verder uitwerken. Aan onderwerpen als marktgerichte productie en samenwerking tussen producenten moet nog hard gewerkt worden om de consument een constante aanvoer van kwaliteitsproducten te verzekeren. Verder bezoekt Wilco een aantal plattelandsgemeenschappen om te zien of er jonge boeren zijn die al innovatief bezig zijn en als voorbeeld kunnen dienen op het gebied van ondernemerschap.

* Datum: 18 maart 2010