Openbaar Ministerie

Nationale Recherche houdt voortvluchtige Britse
drugshandelaar aan

18 maart 2010 - Landelijk Parket

De Nationale Recherche heeft donderdagmiddag in Amsterdam een 41-jarige voortvluchtige Britse drugshandelaar aangehouden. De arrestatie gebeurde op verzoek van de autoriteiten in Londen, die Anthony M. ervan verdenken dat hij de leider is van een misdaadorganisatie.

Deze organisatie zou vanaf 2007 op grote schaal softdrugs (cannabis) van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk smokkelen in vrachtauto's met bloemen. Onderzoek door de politie in Londen leidde tot de inbeslagneming van meer dan 900 kilo nederwiet van hoge kwaliteit. De omzet van de drugsorganisatie wordt door de Britse justitie geschat op meer dan 55 miljoen euro per jaar.

De opbrengsten van de drugshandel zouden zijn witgewassen via een geldwisselkantoor in Londen. Een medeplichtige bij het wisselkantoor zou miljoenen Britse ponden hebben witgewassen.

Met een Europees arrestatiebevel is aan het Nederlands openbaar ministerie (OM) verzocht om de uitlevering van de voortvluchtige drugshandelaar. De Nationale Recherche spoorde de man op en wist hem donderdagmiddag in Amsterdam-West aan te houden.