Gemeente Bronckhorst
---
Bronckhorst verstrekt bijdrage aan Achterhoekse Paardendagen

E 25.000,- direct en E 25.000,- als garantiesubsidie

De gemeente Bronckhorst stelt E 25.000,- beschikbaar aan de Stichting Achterhoekse Paardedagen (APD), met daarnaast een garantiesubsidie van E 25.000. Dit laatste onder bepaalde ontbindende voorwaarden. Het subsidieplafond voor incidentele subsidies 2010 wordt voor dit evenement eenmalig met E 50.000 verhoogd. Het bedrag komt ten laste van de algemene reserve. De gemeenteraad beslist in april over dit voorstel.

De gemeente Bronckhorst wil door deze eenmalige gemeentelijke financiële bijdrage een bijdrage leveren aan het voorbestaan van de Achterhoekse Paardedagen en de uitstraling als actieve paardengemeente stimuleren.

Voorwaarden garantstelling
De gemeente stelt aan de garantstelling de voorwaarden dat de Stichting APD de gemeente structureel vertrouwen moet geven in de financiële organisatie van de Achterhoekse Paardedagen, dat de Stichting APD een sluitende actuele begroting 2010 en een sluitende meerjarenbegroting heeft waar de gemeente mee in kan stemmen en ten slotte dat het college de bevoegdheid krijgt om nadere voorschriften te stellen.

Tekorten in 2009

De Achterhoekse Paardedagen in de gemeente Bronckhorst zijn 85 jaar geleden begonnen en het evenement is ontwikkeld tot het grootste buiten paardensportevenement in Nederland. De afgelopen jaren waren de bezoekersaantallen teruggelopen en de kosten van infrastructuur en beveiliging gestegen. Daarnaast is er een merkbaar effect van de economische crisis. Hierdoor ontstonden er tekorten. Dit was voor het toenmalige bestuur van de stichting Achterhoekse Paardedagen de reden om te besluiten de Achterhoekse Paardedagen in 2009 te laten vervallen. Dit had tot gevolg dat er een bestuurcrisis ontstond.

Gewijzigde koers 2010 en volgende jaren
Een nieuw bestuur heeft besloten om datgene waar de Achterhoekse Paardedagen zijn begonnen weer als uitgangspunt te nemen voor het evenement. Door de nevenactiviteiten te laten vallen en de toegangsprijzen en de parkeergelden aan te passen levert dit een positieve bijdrage op voor de begroting van het evenement. Deze is echter onvoldoende voor dit jaar en daarom verzoekt het stichtingsbestuur om een eenmalige incidentele bijdrage.

Hengelo (Gld), 17 maart 2010

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Jacqueline Willemsen, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 72.


---- -- Openbare b en w agenda
Vergadering burgemeester en wethouders op 17 maart 2010

Aanwezig:
H.A.J. Aalderink, burgemeester
A. Boers, wethouder
A. Baars, wethouder
P. Glasbergen, wethouder
Mevrouw A. van Kuil, wethouder
A. v. Hout

Afwezig:
P. v. Gog, secretaris

Onderwerp:
O-02 Verzoek om financiële bijdrage voor de Achterhoekse Paardedagen Advies:
De raad voor te stellen om:

1. Een éénmalige bijdrage van 25.000,- beschikbaar te stellen aan de Stichting Achterhoekse Paardedagen voor de herstart van het evenement

2. een éénmalige garantiestelling tot max. 25.000,- in het Ontwikkeling exploitatietekort conform de in dit voorstel vermelde ontbindende voorwaarden

3. het subsidieplafond voor incidentele subsidies 2010 éénmalig voor alleen dit evenement met 50.000,- te verhogen
4. deze eenmalige bijdragen te voldoen uit eventueel door de gemeente te ontvangen subsidies. Indien subsidies niet ontvangen worden, het bedrag ten laste te brengen van de algemene reserve

Beslissing:
Conform advies, met dien verstande dat dit inclusief de bijdrage aan de

hospitality is.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 23 maart 2010

De heer H.A.J. Aalderink, burgemeester De heer P.C.M. v. Gog, secretaris


1






---- --