De Friesland Zorgverzekeraar live met Microsoft Dynamics AX van Qurius


Nieuwe software biedt zorgverzekeraar flexibiliteit bij incassosysteem

ZALTBOMMEL, 20100318 -- De Friesland Zorgverzekeraar, onafhankelijke kwaliteitszorgverzekeraar, is sinds medio januari 2010 live met het financiële gedeelte van ERP-systeem Microsoft Dynamics AX 2009. Momenteel wordt door Qurius volop gewerkt aan de implementatie van dit systeem bij de rechtspersonen die zorg dragen voor de financiële afhandeling van de zorg- en reisverzekeringen. De livegang van deze fase staat gepland voor oktober 2010. Een groot voordeel van het nieuwe systeem is de toenemende flexibiliteit van het incassosysteem.

Zorgdeclaraties via Dynamics AX
In de eerste fase zijn alle financiële processen van de centrale rechtspersoon, de Coöperatie, overgezet naar Dynamics AX. Voor fase twee staan de administraties van de overige rechtspersonen op de agenda. Als deze fase gerealiseerd is verloopt de uitbetaling van de zorg- en reisdeclaraties van alle 500.000 verzekerden via Dynamics AX. Enkele belangrijke redenen om over te stappen op Dynamics AX waren het omlaag brengen van de onderhoudskosten van eigen ontwikkelde software door te kiezen voor een standaardoplossing, het vergroten van de betrouwbaarheid en het creëren van een goede basis voor managementinformatie.

Flexibiliteit bij incassosysteem
De maandelijkse facturatie die in Microsoft Dynamics AX wordt uitgevoerd, omvat zo'n 2 miljoen factuurregels, waarvan een groot deel automatisch geïncasseerd wordt. Een groot voordeel van de nieuwe oplossing is de toenemende flexibiliteit van het incassosysteem. Dit biedt De Friesland de mogelijkheid om mutaties in de verzekeringpremies sneller te incasseren of terug te betalen. Dit is prettig voor de klant, omdat hiermee de gevolgen van een polismutatie sneller inzichtelijk zijn. Daarnaast is het mogelijk om het incassomoment verder te flexibiliseren, bijvoorbeeld door de klant de mogelijkheid te bieden zijn premie maandelijks op het door hem gewenste tijdstip te betalen. De Friesland realiseert hierdoor een verbetering van haar cashflow.

Theo Poortinga, Hoofd Service Centrum over de keuze voor Dynamics AX: "Ons vertrouwen in de oplossing is gewonnen na een proof of concept van Qurius met ons incassosysteem. Aangezien we hier onze omzet mee draaien, was een hele belangrijke voorwaarde dat dit systeem goed moest werken binnen Dynamics AX."

Rob Feenstra, Directeur Financiën, ICT en Faciliteiten: "De samenwerking met Qurius verloopt tot nu toe prima. Wij zijn geen praters, maar doeners en dat zie ik ook terug in de medewerkers van Qurius."

"Met het oog op de toekomst zien wij dat de zorgmarkt en de verzekeringsmarkt verder aan het liberaliseren zijn", besluit Feenstra. "Als zorgverzekeraar loop je hierdoor meer risico en moet je sneller kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Met Dynamics AX hebben wij een systeem in huis gehaald dat ons hierin ondersteunt."

Over De Friesland Zorgverzekeraar
De Friesland Zorgverzekeraar is een onafhankelijke zorgverzekeraar, actief in zorg- reis- en uitvaartverzekeringen. Niet alleen in Friesland, maar in heel Nederland vertrouwen meer dan 500.000 verzekerden op de goede diensten van de Friesland. De omzet in zorgkosten op jaarbasis bedraagt ¤1,2 miljard. De Friesland is een verzameling rechtspersonen met elk een eigen taak en doelstelling. De centrale rechtspersoon is de Coöperatie De Friesland U.A. Deze voert de werkzaamheden uit voor de overige rechtspersonen. In de hoedanigheid van Zorgkantoor Friesland is de zorgverzekeraar verantwoordelijk voor de uitvoering van de AWBZ in de provincie Friesland. Meer informatie is beschikbaar op www.defriesland.nl

Over Qurius N.V.
Qurius verzorgt ontwerp, realisatie en beheer van op Microsoft-technologie gebaseerde bedrijfsoplossingen en IT-infrastructuren. Qurius telt circa 1.000 medewerkers; het hoofdkantoor is gevestigd in Zaltbommel. Vanuit vestigingen in België, Duitsland, Engeland, Italië, Nederland, Oostenrijk en Spanje, bedient Qurius ruim 2.800 klanten. Qurius is sinds 1998 beursgenoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is beschikbaar op www.qurius.nl