Gasterra


Minister Cramer reikt GasTerra Transitie Jaarprijs uit 4-2-2010 | Persbericht

Studenten van zes hogescholen zijn genomineerd voor de tweede editie van de GasTerra Transitie Jaarprijs. Milieuminister Jacqueline Cramer zal deze prijs van 50.000 euro op 18 maart uitreiken aan de bedenkers van het idee dat volgens de jury het meeste bijdraagt aan de transitie naar een volledig duurzame energievoorziening. De minister komt hiervoor naar Madurodam, waar op die dag een speciaal voor deze gelegenheid georganiseerd congres plaatsvindt.

De GasTerra Transitie Jaarprijs daagt uit tot het bedenken van creatieve, innovatieve en in de praktijk toepasbare ideeën rond energieverbruik en duurzaamheid. Denk aan technische innovaties die de energie-efficiëntie verhogen, de inzet van duurzame energiebronnen bevorderen of de CO2 -uitstoot verminderen. Maar ook vondsten die het gedrag van energieconsumenten gunstig beïnvloeden, komen in aanmerking voor de prijs. Deze ideeën hebben we nodig om in de huidige transitieperiode, waarin we nog grotendeels afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, steeds doelmatiger met energie te leren omgaan en duurzame alternatieven ruim baan te geven.

GasTerra heeft in totaal een prijzengeld van 100.000 euro beschikbaar gesteld. De prijs voor het beste idee, de GasTerra Transitie Jaarprijs, bedraagt 50.000 euro, de tweede prijs is 20.000 euro en er zijn drie derde prijzen van 10.000 euro. Van deze bedragen ontvangt de hogeschool van de winnende student(en) 90% om het idee verder te ontwikkelen en te realiseren. De overige 10% van het bedrag gaat naar de student(en).

De inzendingen waren ook dit keer bijzonder gevarieerd: van een certificeringsysteem dat de duurzaamheid van producten voor consumenten inzichtelijk maakt via een origineel opslagsysteem voor warmte tot het verlagen van het huishoudelijk energiegebruik door de grootste energieverslinders in huis aan elkaar te koppelen. Andere genomineerden concentreerden zich op het experimenteren met duurzame oplossingen en het bundelen van kennis op dit gebied.

De winnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury, die onder leiding staat van Hugo Brouwer, directeur energietransitie van het ministerie van Economische Zaken. De andere juryleden zijn Hans Alders, voorzitter van EnergieNed, en Han Brezet, hoogleraar duurzame productontwikkeling.

Tijdens het congres op 18 maart zullen de acht genomineerden hun ideeën presenteren. De bijeenkomst wordt voorgezeten door de ambassadeur van de GasTerra Transitie Jaarprijs, Joris Putman. De toegang tot het congres is gratis. Aanmelden kan via de website www.gasterratransitiejaarprijs.nl.

Profiel GasTerra

GasTerra is een internationaal opererende handelsonderneming in aardgas. Het bedrijf is werkzaam op de Europese energiemarkt en heeft een belangrijk aandeel in de Nederlandse gasmarkt. Daarnaast biedt GasTerra aan producten gerelateerde diensten aan. De onderneming beschikt over een sterke inkooppositie en kan bogen meer dan 40 jaar ervaring. GasTerra bevordert de veilige en doelmatige inzet van aardgas en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen op het gebied van gas en energie. Het bedrijf onderkent het belang van de transitie naar een duurzame energievoorziening en initieert projecten in dat kader, waaronder de GasTerra Transitie Jaarprijs.

GasTerra over energietransitie

De voorraad fossiele brandstoffen is eindig. We kunnen nog decennia vooruit, maar we moeten nu al naar volwaardige alternatieven zoeken. Ooit zullen die de volledige energieproductie over kunnen nemen, maar het is nog lang niet zover. In de overgangsperiode naar een duurzame energievoorziening zullen we daarom steeds slimmer, lees efficiënter met onze energiebronnen moeten leren omgaan. Aardgas speelt in die energietransitie een onmisbare rol. Het is relatief schoon, flexibel inzetbaar en overvloedig beschikbaar. GasTerra wil met de jaarprijs op hogescholen en bij studenten meer interesse wekken voor het onderwerp energietransitie. Daarnaast hopen we dat de jaarprijs nieuwe oplossingen en gezichtspunten voor het energie- en milieuvraagstuk oplevert. De GasTerra Transitie Jaarprijs wordt ondersteund door de HBO-raad.