Ingezonden persbericht


Feestelijke onthulling kunstige technische ruimte
Start aanleg glasvezelnetwerk definitief

Donderdagochtend 18 maart a.s. om 10.00 uur voert wethouder Henk Deinum een spectaculaire starthandeling uit voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Leeuwarden. Tijdens deze handeling onthult hij een kunstwerk van 9 bij 3 meter. Het kunstwerk is ontworpen door Anneke Semmekrot. Vanuit deze technische ruimte worden de eerste wijken in Leeuwarden aangesloten op het glasvezelnetwerk van Glashart.

De starthandeling vindt plaats aan de Henri Dunantweg tegen over het MCL. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Rol van de gemeente
De rol van de gemeente in het glasvezelproject is dat zij dit een goed initiatief vindt en het praktisch ondersteunt. Dit door een adviserende en toezichthoudende rol op zich te nemen tijdens de aanleg. De gemeente Leeuwarden gaat er op toezien dat de aanleg van het glasvezelnetwerk voldoet aan alle daarvoor geldende normen en dat de overlast tot een minimum wordt beperkt. Bijvoorbeeld door het met andere projecten te combineren waar de bestrating toch al voor opgebroken moet worden. De gemeente moedigt dit soort investeringen aan. Leeuwarden wordt als eerste stad in Friesland aangesloten op het glasvezelnetwerk van Glashart en krijgt hiermee als een van de eerste steden in Nederland een unieke kans.

Wie is Glashart Leeuwarden?
Glashart bouwt aan een glasvezelnetwerk. Nieuwe toepassingen vragen om de juiste omstandigheden. Een paardenkoets rijdt prima op een zandweg, maar een snelle auto rijdt toch een stuk prettiger op asfalt. Zo mag glasvezel ook worden gezien. Het grote voordeel van glasvezel is de vrijwel onbeperkte bandbreedte. Zelfs als het hele gezin - of sterker nog - de gehele buurt tegelijk van het netwerk gebruik maakt, is er geen vertraging of vermindering van kwaliteit. Glasvezel opent de weg voor het doorgeven van HD-televisie, films, video's, games, muziek, radio, telefonie en razendsnel internet.

Om dit mogelijk te maken zal Glashart Leeuwarden de komende twee jaar werken aan het glasvezelnetwerk. Hiervoor worden meerdere technische ruimtes geplaatst. Op 3 maart wordt door Glashart Leeuwarden de technische ruimtes geplaatst één aan de Henri Dunantweg. Vanwege de weersomstandigheden was het helaas niet mogelijk om kunstwerken aan deze technische ruimtes te bevestigen. Vandaar dat de onthulling is verplaatst naar 18 maart om 10.00 uur.

Wij zien u graag 18 maart a.s. om 10.00 uur aan de Henri Dunantweg te Leeuwarden!