Cinemien

PERSBERICHT

Jubilerend tijdschrift Checkpoint en Cinemien organiseren voorpremières

LIBANONVETERANEN NAAR AANGRIJPENDE FILM LEBANON

Nijmegen/ Amsterdam, maart 2010 - Op zondag 14 maart 2010 vinden in Nijmegen (Filmtheater LUX) en Utrecht (Filmtheater 't Hoogt) twee bijzondere voorpremières plaats van aangrijpende film Lebanon, die op 18 maart in première gaat in de Nederlandse bioscopen. De beide voorstellingen worden speciaal voor Nederlandse Libanonveteranen georganiseerd door filmdistributeur ABC/ Cinemien in samenwerking met het veteranentijdschrift Checkpoint dat dit jaar zijn 10-jarig bestaan viert. De belangstelling onder Nederlandse oud-Unifillers is overweldigend, beide voorstellingen zijn tot de laatste plaats gevuld.

Lebanon vertelt het verhaal van vier dienstplichtigen die samen een tankbemanning vormen en in 1982, als Israël begonnen is met een invasie in Libanon, een ogenschijnlijk simpele opdracht krijgen om zich naar een bestemming in Libanon te begeven. De onervaren bemanning ziet zich vervolgens geconfronteerd met een oorlogssituatie die volledig uit de hand loopt. Alle nare facetten van een oorlog passeren de revue: van het doden van onschuldige burgers en de totale paniek als de tank door onzichtbare vijanden wordt belaagd tot de wanhoop als blijkt dat de kleine tankeenheid volledig geïsoleerd opereert en de communicatiekanalen nauwelijks meer functioneren. De vier jonge mannen raken langzaam maar zeker zowel letterlijk als figuurlijk de weg kwijt.

Met Lebanon verfilmde de Israëlische regisseur Samuel Maoz zijn eigen ervaringen in de Libanese oorlog in 1982. Volgens de Maoz, die zelf als dienstplichtig militair getraumatiseerd raakte, kostte het hem 25 jaar voordat hij er toe kwam om dit verhaal te verfilmen. De jonge tankschutter Samuel, oftewel Schmulik, die aan het begin van de film letterlijk gedumpt wordt in de tankeenheid is als personage gebaseerd op Maoz zelf. De veteraan en documentaireregisseur wilde met dit speelfilmdebuut het werkelijke gezicht van een oorlog laten zien. "De waarheid is dat een oorlog geen good guys en bad guys kent. De oorlog is de bad guy en alle anderen zijn slachtoffer," aldus de veteraan.

Lebanon won al talloze prijzen op filmfestivals (onder meer de Gouden Leeuw in Venetië) en eindigde op het International Film Festival van Rotterdam op de derde plaats in de publieksenquête. De historische context van de film, raakt ook de militaire geschiedenis van Nederland. Van 1979 tot 1985 maakten meer dan 9.000 (grotendeels dienstplichtige) militairen deel uit van de United Nations Interim Force of Lebanon (UNIFIL). Ook van hen raakte een kleine groep getraumatiseerd door de oorlogservaringen. Bij de voorpremières in Utrecht en Nijmegen zijn maatschappelijk werkers van het Veteraneninstituut aanwezig om in gesprek te gaan met veteranen die daar behoefte aan hebben.

Lebanon zal te zien zijn vanaf 18 maart in filmtheaters in het hele land.