Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nijmegen, 16 maart 2010

Cornelissen groeit naar vijfentwintig elektrische bezorgwagens in 2012 Nijmeegse klanten krijgen boodschappen milieuvriendelijk thuisbezorgd

Donderdag 18 maart start bij Cornelissen Transport de eerste elektrische bezorgwagen voor het afleveren van boodschappen aan huis. Met deze bezorgwagens laat onder andere Albert, de bezorgdienst van ah.nl, etos.nl en gall.nl de online bestelde boodschappen bij klanten in de regio Nijmegen thuisbezorgen. Eind dit jaar rijden er zeven elektrische bezorgwagens; voor 2012 voorziet Cornelissen een groei naar 25 voertuigen in de regio Nijmegen.

De bezorgwagens worden opgeladen via een oplaadstation op het terrein van Cornelissen Transport in Nijmegen-West. De stroom wordt op termijn via zonnecellen op het dak van het bedrijf opgewekt. De relatief hoge aanschafkosten van een elektrische bezorgwagen worden goedgemaakt door de lage kosten voor brandstof en onderhoud. Klanten van onder meer Albert Heijn, Etos en Gall & Gall betalen dan ook niet méér voor hun online bestelde boodschappen dan voorheen.

Innovatief ondernemerschap
Elektrisch rijden is niet nieuw, maar Cornelissen Transport is wel de eerste ondernemer in Nederland die op deze schaal investeert in een duurzame transportketen voor goederen vanaf de leverancier tot bij de klanten thuis. De elektrische bezorgwagen vormde hierin nog een ontbrekende schakel, en draagt bij aan schone, veilige en stille stadslogistiek. De Stadsregio Arnhem Nijmegen regelde de nodige voorfinanciering. Ook de gemeente Nijmegen en de provincie overwegen financiële ondersteuning voor dit innovatieve initiatief van het Nijmeegse transportbedrijf.

Slimme overslag en distributie
De bezorgwagens maken deel uit van het project LinX van Cornelissen Transport. LinX staat voor slimme overslag en distributie van goederen, via één distributiepunt aan de rand van de stad in Nijmegen-West. Die 'terminal' is altijd open en heeft geen last van venstertijden.

De aanvoer van goederen gebeurt met de grootste voertuigen, zoals de Lange Zware Vrachtwagen (LZV). Dit resulteert in 30% minder vrachtverkeer en uitstoot van schadelijke stoffen op de snelweg.

Vervolgens wordt de beste 'last mile' oplossing gekozen. Op de terminal wordt de lading omgekoppeld (overgezet) op een schone, stille en veilige aardgastrekker. Cornelissen beschikt nu al over één aardgastrekker, waarmee het bedrijf de bevoorrading van de Albert Heijn winkels in de regio Nijmegen verzorgt.

De thuisbezorging met de elektrische bezorgwagen levert ook winst op. Per bezorgwagen worden vijftig ritten van klanten per week bespaard. Dit resulteert in minder parkeerproblemen, een betere doorstroming en schonere lucht.

Op de terminal in Nijmegen-West komt ook een sorteercentrum. Alle voertuigen nemen bij aflevering retourstromen terug die daar verwerkt en gesorteerd worden. Ook dit resulteert in een afname van het aantal voertuigbewegingen.

Goed voor economie én milieu
De Stadsregio Arnhem Nijmegen ondersteunt het LinX project van Cornelissen omdat het naadloos aansluit bij de ambities van het Eureka programma voor lucht en klimaat in de stadsregio. Het is een volgende stap op het pad naar transportefficiënte vervoerssystemen (minder vervoer, betere bereikbaarheid) die de economie laat bloeien met inachtneming van het milieu.