Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Leeuwarden begint alvast met voorjaarsschoonmaak

Op donderdag 18 maart 2010 doet Leeuwarden mee aan de Week van Nederland Schoon. Dit als aanvulling op de Himmelwike van Leeuwarden, die volgende week begint.

De Week van Nederland Schoon wordt jaarlijks georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dit jaar staat veiligheid, overlast en verloedering centraal. Leeuwarden heeft gekozen voor een schoonmaakactie in het stationsgebied. Dit gebied heeft namelijk veel last van beplakking, bekladding, zwerfafval en overlastgevende personen.

Om 13.15 uur opent wethouder Diks de schoonmaakactie in de centrale hal van het station.

Om ongeveer 13.25 uur wordt een beheerconvenant ondertekend door de gemeente Leeuwarden, NS, Arriva, Connexxion, Politie Fryslân (team Leeuwarden) en het KLPD. Het convenant vloeit voort uit het omgevingsoverleg dat is opgezet om eerder genoemde problematiek in het stationsgebied tegen te gaan. Bijzonder aan dit convenant is dat de partijen de handen in één slaan om te zorgen voor een prettige, veilige en schone stationsomgeving.

Skrep, Caparis, Omrin, Nivo Noord, het schoonmaakbedrijf van NS, Carla van Heijzen (Manager Public Affairs van NS), de buitendienst van de gemeente Leeuwarden en wethouder Isabelle Diks steken om 13.30 uur de handen uit de mouwen om het stationsgebied schoon te krijgen.

De schoonmaakactie is tevens het startschot van verschillende projecten:

Tijdens de schoonmaak wordt een gedeelte van de kantorenhaak meegenomen: het gaat om de Stationsweg (vanaf de Rabobank), de Sophialaan, de Zuiderstadgracht, de Westerstadsgracht en de Harlingertrekvaart. Dit is de start van het project rond de aanpak van de kantorenhaak. In dit project worden bedrijven gestimuleerd de omgeving van de haak netjes te houden.

Ook worden tijdens de schoonmaakmiddag fietsen gestickerd en/of verwijderd. Dit in het kader van de aanpak van weesfietsen. Eind februari 2010 is al gestart met deze aanpak. Tijdens de schoonmaakmiddag wordt aan de aanpak een extra impuls gegeven.

Daarnaast komen in het stationsgebied nieuwe grijze afvalbakken. Op 18 maart worden de eerste afvalbakken vervangen.

In het voorjaar gaat de gemeente Leeuwarden samen met Provincie Fryslân de wachtruimte op het station aanpassen (het ronde gebouw bij de bussen). Het gebouw wordt opnieuw geschilderd, opnieuw aangekleed en krijgt een nieuwe vloer. Deze werkzaamheden starten in het voorjaar en zijn voor de zomervakantie afgerond. De precieze data zijn nog niet bekend.