Gemeente Nijmegen




---

persbericht

18 maart 2010 100318

Informatie over 400 Nijmeegse kunstwerken op je smartphone

Door Nijmegen struinen en ter plekke op je smartphone informatie zien over het kunstwerk waar je langsloopt. Dat is de nieuwe service 'Kunst op Straat', die de gemeente Nijmegen als eerste Nederlandse gemeente aanbiedt. De gratis service is zowel voor toeristen als voor Nijmegenaren bedoeld. De gemeente wil in de toekomst meer van deze mobiele applicaties aanbieden.

Het unieke van de nieuwe service is dat je geen vaste kunstwandelroute hoeft te volgen of vooraf een kaartje moet printen. In plaats daarvan kun je gewoon zwervend door de stad allerlei kunstwerken ontdekken. De techniek die dit mogelijk maakt, Augmented Reality, is sterk in opkomst. Augmented Reality staat voor 'toegevoegde realiteit': over een reëel camerabeeld wordt een virtuele laag met informatie toegevoegd.

In het geval van Kunst op Straat verschijnt de informatie door de camera van een smartphone op een kunstwerk op straat te richten. Er kan informatie worden opgevraagd over 400 Nijmeegse kunstwerken in de openbare ruimte: de titel, kunstenaar, locatie, wanneer het is gemaakt en andere wetenswaardigheden. De telefoon toont het allemaal 'live' op het beeldscherm, terwijl de camera van de telefoon op een specifiek kunstwerk is gericht. De nieuwe techniek maakt het ook mogelijk om met de smartphone vooraf uitgestippelde kunstroutes te lopen. Voor het tonen van de informatie maakt de mobiele telefoon verbinding met de database Kunst op Straat. Die is ook te bekijken via www.nijmegen.nl/kunstopstraat.

Hoe werkt de service? Bekijk het korte instructiefilmpje op www.nijmegen.nl of lees de informatie op www.nijmegen.nl/kunstopstraat.

Kunst op Straat kan met de volgende smartphones bekeken worden: iPhone 3GS, T-mobile G1, HTC Magic, Samsung Galaxy en andere Androidtoestellen. De applicatie maakt gebruik van de Layar Reality Browser (www.layar.com). De smartphonegebruiker moet dus eerst de gratis Layar-browser op zijn toestel downloaden. Onder 'Lokaal' is Kunst op Straat daar vervolgens te vinden.


---