Ingezonden persbericht


Deze week in VNG Magazine nr. 07 vrijdag 19 maart 2010


* Nieuw in de raad
De kiezer heeft gesproken, de zetels zijn verdeeld, de nieuwe gemeenteraden zijn geïnstalleerd. De onderhandelingen over nieuwe colleges zijn in volle gang. In deze special verhalen over de doorgroei van lokale partijen, de wijze raad van oude rotten, de instrumenten van de raad en een debat over het gewenste aantal wethouders. Ø Het evenwicht tussen privé, werk en raad
Ø Griffies: einde papieren tijdperk
Ø Raadslessen: letters vreten en polderen
Ø Column recht: de eed, de mens en de wet
Ø Wordt de overheid broodheer van de journalist?
Ø Betoog over de groei van de lokale partijen
Ø Debat: kunnen we met meer of minder wethouders toe? Ø De raad als breekijzer. Instrumenten om iets voor elkaar te krijgen Ø Verschenen. Een boekenkast vol tips en beschouwingen


* 'Leden stembureau waren onvoldoende getraind' Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) blikt terug op de commotie rond de gemeenteraadsverkiezingen en vooruit op de komende raadsperiode. Ze krijgen het niet gemakkelijk, de nieuwe raden en colleges. Vanaf 2012 moeten moeilijke keuzes worden gemaakt, daar moet nu al rekening mee worden gehouden.


* Gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking groeit Het LOGO South programma heeft bewezen bij te dragen aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden door de capaciteiten van het lokaal bestuur te versterken. De sleutel tot succes ligt onder meer in de directe, persoonlijke benadering, zo blijkt uit een recente evaluatie.


* Europa steeds belangrijker voor gemeenten
Gemeenten zijn in belangrijke mate afhankelijk van Europees beleid. Die invloed neemt alleen maar toe. Reden voor gemeenten om 'Brussel' te verankeren in de eigen organisatie. De commissies van de VNG worden uitgebreid met een commissie Europa en Internationaal.


* CvA adviseert eenmalige uitkering
Nu de vakbonden het eindbod voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren niet hebben geaccepteerd, adviseert het College voor Arbeidszaken (CvA) gemeenten om bij de salarisbetalingen in april een eenmalige uitkering van één procent van het jaarsalaris uit te betalen.


* Overheden falen bij planning van bedrijventerreinen Met de ondertekening van het Convenant Bedrijventerreinen 2010-2020, in november 2009, wilden Rijk, provincies en gemeenten de groei van het areaal bedrijventerreinen afremmen. In de praktijk gebeurt het tegenovergestelde.


* Proef met barcode op stembiljet geslaagd
Oost Gelre en Doetinchem zijn tevreden over het zogeheten verbeterd papierstemmen in hun gemeenten bij de laatste raadsverkiezingen. Burgemeester Henk Heijman (Oost-Gelre): 'Het tellen van de stemmen was transparant en controleerbaar. En we hadden de uitslag al om vijf over negen.'


* Financiële aderlating door recessie
De economische crisis zadelt gemeenten op met tegenvallende inkomsten en stijgende uitgaven. Voor 2009 en 2010 samen gaat het om een nadeel van drie miljard euro, zo blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO).


* Geen besluit over drie herindelingen
De Tweede Kamer heeft drie herindelingswetsvoorstellen controversieel verklaard. Het gaat om herindelingen waar een van de fusiepartners op tegen is.


* Geen marktwerking in ambulancezorg
Minister Ab Klink van VWS ziet bij nader inzien af van concurrentie in de markt voor ambulancezorg.


* VNG Nieuws
Wat kan de VNG voor de raadsleden betekenen? VNG Nieuws staat in het teken van de nieuwe raden die in veel gemeenten zijn verwelkomd met een videoboodschap van VNG-voorzitter Jorritsma. Aan bod komen onder andere:

* Alle producten en diensten

* Een blog uit Gouda

* Do's and don'ts bij collegeonderhandelingen

* Analyse verkiezingen, André Krouwel

* Bezuinigingen

Nummer 8/9 verschijnt op 2 april 2010. Dit is een ICT-special. (Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)




Ingezonden persbericht