KPN NV

KPN Nieuws

Nog volop kansen voor mobiel werken binnen MKB

Datum

18 maart 2010

Nummer

017

Meer dan driekwart van de ondernemers ziet mobiel werken als dé toekomstige manier van werken: werken waar en wanneer je maar wilt. Het draagt bij aan het gevoel van vrijheid waar de meeste ondernemers bijzonder veel waarde aan hechten. De mogelijkheden voor mobiel werken onder werknemers worden echter nog niet volledig benut. Dit blijkt uit recent onderzoek in opdracht van KPN uitgevoerd door Sprout onder ruim 500 ondernemers.

Voor bijna 9 op de 10 ondernemers is het gevoel van vrijheid het grootste goed in hun werk. Ook hun medewerkers willen ze vrijheid bieden, vooral om de motivatie en productiviteit te vergroten en ze meer grip op hun werk-privé-balans te geven. Circa 70% van de ondernemers wil zijn medewerkers meer vrijheid geven door ze de mogelijkheid te bieden om thuis te werken. Meer dan de helft van de ondernemers vindt dat hun medewerkers altijd bereikbaar moeten zijn tijdens werktijd. Ze hebben hen daarom voorzien van een mobiele telefoon (72%) en een laptop van de zaak (75%). Ondernemers rusten hun medewerkers echter veel minder vaak uit met een smartphone (37%), een internet abonnement thuis (30%) of mobiel internet op de laptop (23%). Een smartphone is echter wel populair bij ondernemers zelf. Ruim de helft van de ondernemers heeft zo'n toestel.

Obstakels voor geven van vrijheid

Meer dan de helft van de ondernemers hanteert nog een managementstijl waarbij ze hun medewerkers instrueren en weinig vrijlaten. Daarnaast is kostenbeheersing (70%) een groot struikelblok om meer vrijheid te geven, gevolgd door de angst om de controle te verliezen over de resultaten (42%). De angst dat de bedrijfscultuur zal veranderen en/of verdwijnen is ook aanwezig (39%).