Ingezonden persbericht


Persbericht Movenience

Borssele, 18 maart 2010

Movenience lanceert nieuw betaalsysteem Westerscheldetunnel

Met het in de lucht gaan van het nieuwe betaalsysteem TIPS is Movenience B.V., de innovatieve leverancier van mobiliteitsoplossingen, sinds 15 maart verantwoordelijk voor de financiële afhandeling van alle t-tag transacties bij de Westerscheldetunnel. Op het Tolplein van de Westerscheldetunnel is vanaf 15 maart een nieuw, modern systeem voor Elektronische Tol Collectie (ETC) operationeel. Dit nieuwe ETC-systeem wordt geëxploiteerd door Movenience B.V., het bedrijf dat de uitgifte van de t-tags, de complete financiële afhandeling van de t-tag passages en de klantenservice verzorgt. Hoewel de gebruikers van de tunnel en de bezitters van een t-tag in de praktijk niets zullen merken van het nieuwe systeem, is het nieuwe systeem zeer belangrijk voor de toekomst. Het systeem vervangt niet alleen het huidige financiële systeem dat de betalingstransacties van de Westerscheldetunnel tot nu toe heeft verzorgd, maar maakt ook andere autogerelateerde betalingstransacties met de t-tag mogelijk.

Op de toekomst gebouwd
Het nieuwe elektronische betaalsysteem TIPS (Transation and Information Processing Systeem) is één van de meest geavanceerde systemen op het gebied van autogerelateerde betalingen. De gegevens van passerende voertuigen worden automatisch doorgegeven aan de back-office. Het unieke van TIPS is dat het niet alleen toltransacties kan registreren en verwerken, maar ook transacties van andere autogerelateerde diensten. Betalen via een apparaat in het voertuig, de zogenaamde On Board Unit (OBU), is sterk in opkomst. De Westerscheldetunnel t-tag blijft t-tag heten maar kan vanaf nu functioneren als een echte OBU. Waarmee niet alleen tol, maar straks ook betalingen voor andere diensten zoals bijvoorbeeld toegangscontrole, brandstof tanken en parkeren moeiteloos gedaan kunnen worden. Als eerste nieuwe dienst introduceert Movenience binnenkort het parkeren met de t-tag. Op dit moment worden de laatste voorbereidingen hiervoor getroffen zodat het vanaf het tweede kwartaal 2010 in Vlissingen e n Terneuzen mogelijk wordt om met de t-tag te parkeren. Daarnaast worden de komende jaren nieuwe autogerelateerde diensten door Movenience geïntroduceerd voor de t-tag klanten.

De migratie
Hoewel van tevoren gewaarschuwd was voor eventueel oponthoud op het Tolplein bij de Westerscheldetunnel, is de migratie nagenoeg probleemloos verlopen. Belangrijke voorwaarde was dat het tolsysteem gedurende het project geen moment uit de lucht mocht zijn. Een zorgvuldig proces dat het resultaat is van twee jaar hard werken door een team van specialisten op het terrein van mobiliteit, financiën, autogerelateerde diensten en IT. Het project is in nauwe samenwerking met de NV Westerscheldetunnel en in opdracht van Movenience uitgevoerd door technisch automatiseerder Technolution, data integratie specialist Type 2 Solutions, en ICT dienstverlener Sogeti. Technolution heeft het TIPS gebouwd voor de t-tag klanten. De migratie van alle gegevens van de t-tag klanten van het oude systeem in het nieuwe systeem is uitgevoerd door Type 2 Solutions, en Sogeti heeft door middel van een aantal testfases de kwaliteit van TIPS gewaarborgd.

Movenience B.V.
Movenience B.V. is een gespecialiseerde, innovatieve leverancier van mobiliteitsoplossingen en autogerelateerde diensten. Movenience is opgericht in 2007, en heeft al drie jaar ervaring in de beprijsde infrastructuurmarkt. Naast de financiële afhandeling van alle t-tag-transacties van de Westerscheldetunnel en de ontwikkeling van nieuwe mobiliteitsdiensten, is Movenience consortiumpartner en projectleider in SpitsScoren. Dit is een spitsmijdenproject dat een verkeersreductie van 5% tijdens de ochtendspits op de A15 realiseert.




Ingezonden persbericht