FNV

Persbericht

FNV Bureau Beroepsziekten laat zich niet afschrikken door vertragingstaktiek verzekeraar

'Dit is een schoolvoorbeeld van de manier waarop een verzekeraar de aansprakelijkheid is blijven bestrijden tot aan de hoogste rechtsinstantie, terwijl deze al uit en te na was aangetoond bij de kantonrechter. Gelukkig heeft de Hoge Raad dit nu ook vastgesteld.' Aldus directeur Marian Schaapman over de zaak die door Bureau Beroepsziekten FNV uiteindelijk succesvol is afgesloten voor een werknemer met de gevreesde schildersziekte OPS.

Voor slachtoffers van de schildersziekte is volgens Schaapman sprake van een gunstige uitspraak: 'Die bevestigt dat, wanneer de diagnose OPS is gesteld door het op dit terrein gezaghebbende Solvent Team van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, de rechter zich in zijn uitspraak mag baseren op deze diagnose.' De Hoge Raad bevestigt bovendien dat als de werknemer voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat hij lijdt aan gezondheidsklachten die door oplosmiddelen in zijn werk kunnen zijn veroorzaakt, bewijslevering door de werkgever op dat punt niet meer aan de orde is.

Schaapman: 'Na 10 jaar procederen krijgt deze werknemer nu eindelijk zijn recht, zij het dat de hoogte van de schadevergoeding nog moet worden vastgesteld. Gezien zijn jonge leeftijd en het feit dat hij volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is geraakt, is de schade die hij lijdt enorm.' Er loopt nu een nieuwe procedure waarin Bureau Beroepsziekten FNV een schadevergoeding van ¤ 335.000 eist vvan de werkgever en diens verzekeraar. In eerdere instantie - bij de kantonrechter - ontving de man reeds eeneen voorschot van ¤ 35.000.

De betrokken werknemer, lid van FNV Bondgenoten, was operator op de verfafdeling van lamellenfabriek Hunter Douglas in Rotterdam van 1988 tot 1999. Zijn werk bestond uit het instellen en opbouwen van de verfrollen uit de verfmachines en bij kleurwisselingen het schoonmaken daarvan. Vooral bij dat laatste is de werknemer dagelijks meermalen blootgesteld aan hoge concentraties oplosmiddelen. Zowel de verfrollen als de verfmachines werden handmatig gereinigd met in oplosmiddel gedrenkte doeken. Bij morsen op de vloer werd ook deze gedweild met oplosmiddel. Ook werden kwaliteitstesten uitgevoerd met aceton. Na 11 jaar viel de man op 34-jarige leeftijd uit met klachten van moeheid, vergeetachtigheid, snel geïrriteerd zijn en somberheid. Eerder al waren leverfunctiestoornissen bij hem vastgesteld. In 2001 werd bij hem de ziekte OPS vastgesteld.