Voedsel en Waren Autoriteit

Houdbaarheidstermijn na opening op cosmetica correct vermeld

18 maart 2010 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft onderzocht of producenten van cosmeticaproducten een correcte 'Period After Opening' (PAO-termijn) hanteren. Van 50 cosmetische producten heeft de VWA beoordeeld of deze op het einde van de PAO-termijn nog geschikt zijn voor veilig gebruik. De onderzochte PAO-termijnen varieerden van 6 tot 12 maanden. In geen enkel product werden aan het eind van de onderzoeksperiode schadelijke bacteriën of schimmels aangetroffen.

Veiligheid
De VWA heeft de microbiologische veiligheid van cosmeticaproducten onderzocht. Microbiologische gezondheidsrisico's zijn bijvoorbeeld een huidinfectie of oogontsteking. Wanneer consumenten de PAO-termijn die op het product vermeld staat in acht nemen, worden deze risico's voorkomen. Naar de duur van werkzame eigenschappen is niet gekeken. Producenten houden bij het bepalen van de PAO wel rekening met dergelijke aspecten, alsook met kwaliteitsaspecten als kleur en consistentie.

PAO symbool
Producenten zijn verplicht op producten die korter dan 30 maanden houdbaar zijn een 'tenminste houdbaar tot' datum te vermelden. Voor producten die ongeopend langer dan 30 maanden houdbaar zijn, is het vermelden van de PAO-termijn verplicht. Dat is de termijn waarbinnen het product na opening veilig te gebruiken is. Deze termijn wordt aangeduid met het PAO-symbool, te herkennen aan een geopend potje met de vermelding 6 M, 12 M, etc.