Gemeente Heerlen

Persbericht

Op woensdagavond 17 maart zijn SP, PvdA, Stadspartij Heerlen, Ouderenpartij Heerlen, VVD en D66 verder gegaan met de coalitiebesprekingen in Heerlen. Er werd begonnen met de bespreking van het programma Economische Stimulering. Conform hetgeen eerder werd vastgelegd was het uitgangspunt dat in hoofdlijnen het bestaande beleid wordt voortgezet. Bij punten die niet expliciet werden benoemd is het uitgangspunt dus voortzetting van het bestaande beleid.

Allereerst deelden de partijen de opvatting dat succesvolle economische stimulering voor onze stad, met veel mensen met een laag opleidingsniveau, betekent dat versterking van de economische structuur wordt gecombineerd met arbeidsmarktbeleid en scholingsbeleid.

Het overleg met ondernemers en hun organisaties, inclusief het midden- en kleinbedrijf, moet beter gestructureerd en vraaggericht worden.

Reïntegratiebeleid van werkzoekenden moet voor degenen die dit kunnen gericht zijn op snelle uitstroom naar regulier werk, bijvoorbeeld via leer/werk-trajecten. Voor veel mensen zal dat echter te hoog gegrepen zijn, en gaat het er om geleidelijk stappen naar voren te zetten, bijvoorbeeld door het project baanbrekend werk uit te laten groeien tot een gemeentelijk werkbedrijf.

De focus ligt daarbij op jongeren, er mag geen jongere buiten de boot vallen. Maar ook voor de overige werkzoekenden geldt dat wie kan werken, zich niet mag onttrekken aan reïntegratie.

Voor degenen die een eigen bedrijf willen stichten is goed afstemming nodig met het startersbeleid.

Bij het gemeentelijk aanbestedingsbeleid zal sterker ingezet worden op opdrachtverlening aan de sociale werkvoorziening, de gemeente zal ook zelf verder het goede voorbeeld geven bij de plaatsing van bijvoorbeeld WSW-ers.

Bij aanbestedings- en subsidiebeleid wordt ook het opstellen van een sociale paragraaf betrokken, over het bieden van stageplaatsen en arbeidsplaatsen voor mensen met een uitkering. De invulling daarvan wordt uiteraard bepaald aan de hand van de concrete mogelijkheden.

Ook ZZP'ers kunnen betrokken worden bij het opleiden van werkzoekenden.

De ontwikkeling van het jongerenloket wordt verder versterkt.

Bezuinigingsmogelijkheden op dit gebied kunnen gezocht worden door een verder verschuiving van uitgaven ten laste van de algemene middelen naar de mogelijkheden die het participatiebudget nog biedt.

Wat betreft het detailhandelsbeleid werd afgesproken dat het bestemmingsplan van de Woonboulevard ongewijzigd blijft. Om te bereiken dat de Woonboulevard een vaste koopzondag kan krijgen wordt het aantal koopzondagen per jaar met maximaal vier verhoogd.

Nieuwe energie wordt topprioriteit, ook bij de ontwikkeling van kennis. Wij kiezen expliciet voor duurzaamheid, allereerst door het zelf te belijden bij het eigen inkoopbeleid maar ook door het te stimuleren bij anderen bij bijvoorbeeld nieuwbouw en herstructurering.

Wat betreft het mijnwaterproject houden we vast aan de besluiten die hierover eerder door de raad genomen zijn.

We willen de komende periode extra aandacht besteden aan de creatieve industrie. We willen dit laten uitgroeien tot een speerpunt van economisch beleid.

In 2010 wordt er een nota geproduceerd over de mogelijkheid om gemeentelijke regels voor ondernemers te verminderen en ruimte te bieden voor experimenten.

Vrijdagavond 19 maart wordt de bespreking over het programma Economische stimulering afgerond.




Gemeente Heerlen