Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eindhoven, vrijdag 19 maart 2010

Pleister voor veilige bevalling wint Brainport Health Innovation Award 2010

Met de TOCO-pleister voor een comfortabele en veilige bevalling heeft NEMO Healthcare op 18 maart de Brainport Health Innovation Award 2010 in de wacht gesleept.

De jury was lovend over de innovatie: "Het is een daadwerkelijke verbetering van een nu nog risicovolle behandeling. Er is een duidelijke behoefte aan."

Algemeen directeur Bas Lemmens reageerde: "Er zit al ruim zes jaar van onderzoek in dit product, dus het winnen van de award is de kroon op ons werk. Met de prijs van E 10.000 gaan we onze onderneming in Zuidoost-Nederland verder opzetten en het product daar ook doorontwikkelen, zodat we over een jaar de eerste verkoop kunnen realiseren."

De Brainport Health Innovation Award beloont innovatieve ideeën, producten of werkwijzen in de zorg. Juryvoorzitter Cees Rein van den Hoogenband, chirurg in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop en hoofd medische begeleiding van voetbalclub PSV, introduceerde de genomineerden en hun innovaties. Brigite van Haaften-Harkema, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant, maakte de winnaar bekend.

De uitreiking vond plaats tijdens het Zorg op Afstand-congres in het Evoluon in Eindhoven. Uit maar liefst 25 inzendingen selecteerde de jury voorafgaand aan het congres 3 genomineerden. Deze presenteerden op 18 maart hun innovaties. Unit040 Ontwerp BV & Widid dongen mee naar de award met de Qiki, een intelligent knuffelkussen dat de kwaliteit van leven van mensen met Alzheimer verbetert. Innospense presenteerde haar innovatie op het gebied van farmaceutische telezorg, dat gebruiksgemak voor patiënten vergroot en zorgkosten sterk vermindert. NEMO Healthcare vertelde meer over de TOCO-patch. De elektrodepleister met intelligente meetkabel bewaakt de wee-activiteit. Bij ziekenhuisbevalling of risico-indicatie levert de innovatie betrouwbare informatie om dreigende vroeggeboortes te ontdekken en te voorkomen. De technologie wordt uitwendig toegepast. Dit is comfortabel, voorkomt risico's en maakt het mogelijk eerder in de zwangerschap te meten. De TOCO-pleister draagt bij aan het nat uurlijker verlopen van bevallingen omdat keizersneden en vroeggeboortes kunnen worden voorkomen.

Het Zorg op Afstand-congres werd georganiseerd door Robuust, UMC Utrecht en Brainport Health Innovation. Tijdens het congres deelden zo'n 400 eerstelijns zorgprofessionals kennis en ervaring met elkaar op het gebied van technologische innovaties. Dit gebeurde via een keur aan workshops en presentaties, onder meer van trendwatcher Adjiedj Bakas. Verder was er een informatiemarkt en werd getoond wat projecten en experimenten met zorg op afstand in Zuid-Nederland de laatste vijf jaar hebben opgeleverd.

Het was de derde keer dat de Brainport Health Innovation Award werd toegekend. Met deze award wil Brainport technologische zorginnovatie stimuleren om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden: stijgende kosten, een kloof tussen zorgvraag en -aanbod en nieuwe zorgwensen van clIënten en patiënten.


---