Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TL-buis eruit, Spaarbuis erin!

Nieuwe buislamp bespaart 50% in bestaand TL-armatuur

Zuidplas, 18 maart 2010 - In cultureel- en sportcentrum Swanla in Zevenhuizen is donderdagmiddag (18 maart) door wethouder Arjen Hazelebach van de gemeente Zuidplas officieel de eerste lichtinstallatie ontstoken die is voorzien van de Spaarbuis. Dit is de naam voor een buislamp die past in het oude armatuur van een oude TL-buis, zoals de spaarlamp past in de oude fitting van een gloeilamp.

Alleen in Nederland zijn er naar schatting al zo'n 200 miljoen TL-buizen in gebruik. Op basis van de gegevens van Milieu Centraal kun je uitrekenen hoeveel bos nodig is om de CO2-uitstoot te compenseren. Je schrikt ervan. Als we het goed hebben uitgerekend en uitgaan van 1 boom per 25 vierkante meter gaat het om 100 bij 200 kilometer!.

Met deze nieuwe buislamp kan deze CO2-uitstoot worden teruggebracht tot de helft. En het is simpel te doen, omdat de buis zo goedkoop is dat de investering zich binnen een jaar terugverdient op de energienota. En er is geen investering nodig voor nieuwe armaturen.

Van die 200 miljoen buizen branden de meeste in grote panden waaronder, parkeergarages, distributiecentra, sportaccommodaties, scholen, warenhuizen, fabriekshallen enzovoorts. Met een relatief geringe investering kunnen per pand duizenden euro's per jaar worden bezuinigd met deze nieuwe Spaarbuis.

De vervanging is eenvoudig: oude TL-buis en starter eruit en Spaarbuis erin.

Directeur Gouweloos van Spaarbuis Europe: "We waren voor onze klanten op zoek naar een goede vervanger voor de technisch verouderde TL-buis. Tien jaar geleden kwam de T5-buis op de markt die minder verbruikt en rustiger licht geeft dan de TL-lamp. Het probleem was echter dat deze niet in de oude armaturen paste, zodat er flink geïnvesteerd moest worden om de bestaande situatie te upgraden, niet alleen in lampen, maar ook in nieuwe armaturen. Wij vonden daar een mooie oplossing voor die we de Spaarbuis hebben genoemd."

"De Spaarbuis is een glazen koker, groot als een TL-lamp en met dezelfde voetjes, die daardoor in het bestaand armatuur passen. In de buis zelf is zowel de nodige elektronica als een T5-lamp gemonteerd," vertelt Gouweloos. "Nu is vervanging simpel geworden. Je haalt de TL-buis en de starter uit het oude armatuur, doet de nieuwe Spaarbuis erin en je bent klaar. Afhankelijk van de capaciteit van de lamp kun je daarna direct tot 50% besparen. Na veel onderzoek en testen en kleine aanpassingen die we hebben gedaan voor de Europese markt, zijn we met een grote Chinese fabrikant in zee gegaan. De lampen voldoen vanzelfsprekend aan de CE norm, zijn KEMA-keur en krijgen het energielabel A."

Betere lichteigenschappen dan TL

"Een aardige bijkomstigheid van het glazen omhulsel is dat de T5-lamp in een soort microklimaat functioneert dat rond de 38 graden Celsius blijft. Dit verbetert het energieverbruik, verlengt de levensduur en het blijft 's zomers koeler in de ruimte waar de verlichting wordt gebruikt (bespaart airco-energie). Ook is de lamp daardoor geschikt om in koude ruimtes te functioneren (vriescellen en buiten tot -10 graden Celsius). Het licht wordt als rustiger ervaren omdat het hoogfrequent is en dat komt de concentratie ten goed. Bovendien ben je af van het irritante geflikker bij het opstarten, zoals bij de oude TL-buis."

De Spaarbuis in de gangbare lichtkleuren verkrijgbaar en ook in kunststof omhulsel in plaats van glas (voor de foodsector).

O ja: je kunt zelf uitrekenen hoeveel de energie- en co2-besparing is op www.spaarbuis.eu