Ingezonden persbericht


Persbericht 18-03-2010
Raad van State schorst beslissing inzake levensbeschouwelijke kentekens in het GO!

Op 11 september 2009 besliste de Raad GO! om een algemeen verbod in te stellen op het dragen van levensbeschouwelijke kentekens in het hele net. Dit algemeen verbod zou in alle GO! instellingen ingaan op 1 september 2011. Vandaag schorste de Raad van State deze beslissing.

Het GO! is vandaag dubbel verrast. Ten eerste: volgens onze lezing van het Bijzonder decreet betreffende het gemeenschapsonderwijs van 14 juli 1998 hebben wij wel degelijk binnen de door de decreetgever gedelegeerde bevoegdheden gehandeld. Ten tweede: de beslissing van de Raad GO! volgde het advies dat door een auditeur van de Raad van State was gegeven. Met het huidige arrest geeft de Raad van State aan het zelf niet meer te weten. Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!, stelt: 'Wij betreuren vooral de schorsing omdat hiermee de onrust en onzekerheid gevoed worden. Door deze schorsing heerst er alom verwarring. Het lijkt alsof de schorsing betekent dat voortaan in alle GO! scholen levensbeschouwelijke kentekens toegelaten moeten worden, terwijl er in concreto niets aan de situatie verandert. Met andere woorden deze schorsing wakkert opnieuw de discussies aan en scholen moeten deze discussies andermaal binnen hun muren opvangen ten koste van hun onderwijskundige opdracht. Wij betreuren dat.'

Wat betekent dit nu voor de scholen en instellingen van het GO!? De Raad van State heeft vooralsnog geen uitspraak ten gronde gedaan. In paragraaf 26 van het arrest stelt de Raad van State uitdrukkelijk dat de schorsing geen verdere gevolgen heeft voor die scholen waar reeds via het schoolreglement een verbod op het dragen van levensbeschouwelijke kentekens is ingevoerd. Volgens dezelfde paragraaf geldt het verbod ook niet voor die scholen die via hun schoolreglement vanaf 1 september 2010 een verbod zouden instellen. De beslissing die werd geschorst is deze die pas op 1 september 2011 haar uitvoering zou kennen.

De Raad van State merkt duidelijkheidshalve op dat het voorwerp van de voorliggende vordering, die in zijn tenuitvoerlegging wordt geschorst, alleen de algemene regeling is die oorspronkelijk op 1 september 2010 effect zou krijgen en niet, bijvoorbeeld, de schoolreglementen die aan de vooravond van de bestreden beslissing reeds bestonden. Deze worden onverlet gelaten door de thans uit te spreken schorsing. Waar met andere woorden door een school reeds een verbod op het dragen van levensbeschouwelijke kentekens was ingevoerd, wordt dit door huidig arrest niet ongedaan gemaakt. Daar enkel een algemeen en principieel verbod aan de beoordeling van de Raad is voorgelegd, heeft hij met huidig arrest ook geenszins stelling genomen ten opzichte van de wettigheid van specifieke aan tijd en plaats gebonden regelingen die in een concrete context ten opzichte van een individuele leerling of zelfs in een betrokken schoolreglement tot stand werden of zouden worden gebracht.

Wat voorafging

* Enkele Antwerpse scholen beslisten om met ingang van 1 september 2009 een verbod in te voeren op het dragen van levensbeschouwelijke kentekens.
* De Raad van State stelde toen in een advies dat het een individuele school niet toekomt om via de scholengroep een verbod in te stellen, maar dat dit enkel de Raad GO! toekomt.
* Op 11 september 2009 nam de Raad GO! een beslissing voor het hele net. Dit impliceerde dat die scholen die reeds via hun schoolreglement een verbod hadden ingesteld, dit verbod zouden handhaven en dat voor alle andere scholen vanaf 1 september 2010 een algemeen verbod zou gelden.
* Daarna werd een werkgroep geïnstalleerd om de overgang te organiseren. Omdat enkele knelpunten niet tijdig weggewerkt konden worden, besliste de Raad GO! op 22 januari 2010 om de overgangstermijn met een jaar te verlengen tot 1 september 2011. Deze beslissing werd bekrachtigd op 26 februari 2010.
* Op 3 maart 2010 adviseerde de auditeur om aan het Grondwettelijk Hof de (prejudiciële) vraag te stellen of de Raad GO! de bevoegdheid heeft om een beslissing inzake levensbeschouwelijke kentekens te nemen. In het advies maakt de auditeur geen enkele bemerking ten aanzien van de vraag of het GO! al dan niet de godsdienstvrijheid schendt. Hij stelt wel dat enkel de decreetgever beperkingen aan de godsdienstvrijheid kan opleggen.
* Op 16 maart 2010 werd de zaak bepleit. Hier stelde het GO! dat het niet dringend nodig was om de beslissing te schorsen, aangezien de overgangstermijn naar een algemeen verbod met een jaar werd verlengd. De Raad van State volgde deze redenering niet.