Pensioen geen lokker bij nieuwe baan

Amsterdam, 18 maart 2010

Meer werknemers oriënteren zich weer op een nieuwe baan. Hoe het pensioen bij de nieuwe baas geregeld is, lijkt niet de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Vier op de tien respondenten bekijkt vantevoren de pensioenregeling niet.

Vertrouwensherstel op arbeidsmarkt

Het vertrouwen in de arbeidsmarkt vindt de weg omhoog. Hoewel de stijging van de werkloosheid volgens het ING Economisch Bureau nog niet ten einde is, komt er voor steeds meer werknemers wel duidelijkheid over hun situatie. De verbeterde stemming over de gehele arbeidsmarkt is ook terug te zien in meer optimisme over de eigen baankansen. Het aantal ondervraagden dat zich daadwerkelijk oriënteert op een (nieuwe) baan vertoont een opvallende stijging. Ruim eenderde (34%) van de ondervraagden kijkt nu om zich heen.

Pensioen geen personeelslokker

Bij een nieuwe baan is het pensioen niet de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Zes op de tien ondervraagden zou de pensioenregeling bekijken alvorens een baan te accepteren, vier op de tien niet. Bij hun huidige baan heeft zelfs driekwart van de respondenten niet naar het pensioen gekeken.

Vroeg met pensioen of pensioengat?

De ondervraagden denken per saldo voor hun 65e te kunnen stoppen met werken. Dat is opvallend want waarschijnlijk gaat de officiële pensioenleeftijd juist omhoog. Op eigen kosten eerder uittreden is weliswaar mogelijk, maar daar is dan wel voldoende vermogen voor nodig. Een groep van 43% denkt een pensioengat te hebben.