Gemeente Zevenaar


10-03-2010: Dag van de leerplicht

School? Bekijk ât eens anders!
Op donderdag 18 maart is het de Dag van de Leerplicht. Het thema is dit jaar opnieuw:
School? Bekijk 'tâ¦eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. De Dag van de leerplicht is een initiatief van Het Ministerie van Onderwijs.

Dag van de Leerplicht!
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het belang van onderwijs voor het kind zelf en de samenleving is zo groot dat de leerplicht nog steeds wordt gehandhaafd.

De gemeente Zevenaar sluit aan bij het landelijke thema omdat recht op goed onderwijs een belangrijke bijdrage kan bieden voor jeugdigen op een goed toekomstperspectief.
Om zoveel mogelijk leerlingen en hun ouders en leerkrachten op het primair en voortgezet onderwijs hiervan bewust te maken zijn de scholen in de gemeente Zevenaar door Wethouder Niko Wiendels uitgenodigd om deel te nemen aan de Dag van de Leerplicht. Voor de deelnemende scholen stelt de gemeente Zevenaar, net als vorig jaar, een deelnameprijs beschikbaar.

Zevenaarse activiteiten
De basisscholen in de gemeente Zevenaar zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een Boekenlegger-actie.
Op het Liemers College, locatie Zonegge, gaan brugklassers met elkaar van donderdag 11 maart t/m donderdag 18 maart een battle aan, om tijdens deze schoolweek âStipt op tijd te komenâ. Op de locatie Vesterbos, van het Liemers College, gaan de leerlingen uit de bovenbouw met elkaar de
klassen-battle aan.
Op de Dag van Leerplicht, 18 maart, worden de activiteiten door wethouder Niko Wiendels bezocht Hij overhandigt dan ook de deelnameprijs.

Leerplicht nu
De huidige Leerplichtwet waakt over het recht op onderwijs dat alle kinderen hebben. Vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden is er een volledige leerplicht. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. Deze kwalificatieplicht geldt sinds augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.