Gemeente Goes

Traktatie voor leerlingen op dag van de Leerplicht

Naar school gaan en iets leren is het recht van ieder kind. Dit recht staat centraal tijdens de dag van de leerplicht, die donderdag 18 maart voor de zevende achtereenvolgende keer wordt gehouden.Onder het motto Bekijk ât ..eens anders! wordt deze dag op verschillende manieren aandacht besteed aan het recht van kinderen om te leren.

De scholen voor voortgezet onderwijs in Goes, Kapelle, Krabbendijke, Tholen en Zierikzee besteden deze dag aandacht aan de leerplicht. In Goes zijn dit het Voortgezet speciaal onderwijs van de Deltatschool, Mytylschool de Sprienke, Pontes Goese Lyceum, Auris College, Prijktijkschool De Wissel, Luzac College, Edudelta, Traject Timo Out, Arbeidstraining & Coachingcentrum De Loods, Orthopedagogisch- en didactisch centrum De Vliedberg en het Calvijn College.

De scholen voor voortgezet onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs worden bezocht door twee leerplichtambtenaren. Er wordt in het kort iets gezegd over de dag van de leerplicht en het belang van het naar school gaan. Het thema van de dag van de leerplicht is -evenals vorig jaar- 'Leerplicht...bekijk het eens anders'.
Leerlingen van verschillende Goese scholen bakken deze dag cakejes voor hun schoolgenoten. Op de cakejes komen marsepeinen strips met een afbeelding van het thema âbekijk het eens andersâ terug (zie bijlage). Leerplichtambtenaren gaan met deze lekkernijen de klassen rond en houden daarbij tegelijkertijd een praatje dat spijbelen niet cool is, sterker nog het is volgens de leerplichtwet verboden. Op alle basisscholen en het speciaal basisonderwijs uit de oosterschelderegio is een teken/ kleurwedstrijd georganiseerd. De winnaars kunnen een leuke prijs winnen, namelijk een MP3-speler.

De dag van de leerplicht is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en gemeenten en bestaat sinds 2004. Met een aantal vaak ludieke actie vragen leerplichtambtenaren op deze dag s aandacht voor de Leerplichtwet. Deze is in 1900 ingevoerd om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid. Met speciale acties willen leerplichtambtenaren jongeren, ouders, verzorgers en leraren wijzen op het belang van naar school gaan. Schoolverzuim leidt vaak tot problemen op straat. Jongeren die rondhangen tijdens schooltijd gaan zich vervelen en kunnen daardoor soms kattenkwaad uithalen. Bovendien kan spijbelen ertoe leiden dat een leerling helemaal niet meer naar school gaat. Het aantal jongeren dat voortijdig de school verlaat, is in Nederland nog altijd 64.000 per jaar.

Te downloaden:

* Draaiboek 2010 dag van de leerplicht.doc
* Afbeeldingen dag van de leerplicht 2010.pdf