Ingezonden persbericht

Nascholing voor professionals gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde

Recente ontwikkelingen in het gezondheidsonderwijs op middelbare scholen en op middelbaar beroepsonderwijs (ROC's)

dinsdag 16 maart 2010 Locatie Hugo de Groot College, Rotterdam

De verwachtingen van gezondheidsonderwijs zijn duidelijk. Kinderen beginnen minder snel met ongezonde leefgewoonten en leerprestaties gaan vooruit als zij lekkerder in hun vel zitten. Ook gaat het schoolverzuim vanwege ziekte en stress omlaag. Uiteindelijk leven ze langer en gezonder: want jong geleerd is oud gedaan. En last but not least: een middelbare school met gezondheidsonderwijs trekt meer leerlingen want ouders willen dat graag. Op basis van deze verwachtingen is een aantal middelbare scholen gestart met specifiek sportonderwijs, gezondheidsonderwijs, het aanpassen van hun schoolkantines en schoolomgeving, het maken van afspraken met de zorgverlening en het erbij betrekken van ouders. Verschillende interventies zijn hiervoor ontwikkeld, maar welke zijn nu het meest effectief? Over de ervaringen met verschillende interventies en de eerste resultaten van onderzoek gaat dit congres. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan gezondheidsonderwijs en verzuimbeleid op het middelbaar beroepsonderwijs (de ROC's).

's Morgens worden overzichten geboden. Plenaire sprekers gaan in op ontwikkelingen binnen de Gezonde School, specifieke kenmerken van gezondheidsonderwijs in Rotterdam en de onderzoekswereld. Deze sprekers zijn achtereenvolgens Goof Buys (senior medewerker, cluster Jeugd NIGZ), Geert Bruinen (Teamleider Gezonde School Rijnmond), Onno Zwart (directeur GGD Rotterdam-Rijnmond) en Vivian Bos (Centrum Gezond Leven, RIVM)
Na de plenaire ochtendlezingen (in de prachtige aula van het Hugo de Groot college) gaan congresdeelnemers interactief aan de slag in workshops (zie programma). Dan lichten professionals van de betrokken organisaties toe wat zij doen aan het thema van hun workshop. De workshopdeelnemers krijgen volop gelegenheid om hun eigen betrokkenheid bij het thema in te brengen. Bij alle workshops houden de inleiders korte voordrachten van circa 15 minuten. Daarna ben jij aan zet als workshopdeelnemer.

Na de eerste ronde workshops volgt een plenair beleidsdebat, waaraan de zaal, plenaire sprekers en enkele speciale gasten deelnemen. De debatsvraag is: Wat moet er gebeuren in beleid, op de scholen en in wetenschappelijk onderzoek om gezondheidsonderwijs in 2010 en 2011 verder te ontwikkelen?
In de middag is er een tweede ronde van workshops. Tussen de verschillende onderdelen door is er passend en educatief theater dat tot de verbeelding spreekt.

Voor wie is dit congres interessant?
Wij mikken op het samenbrengen van professionals uit verschillende werelden. Ten eerste verwachten wij vele docenten en schoolleiders die zich willen oriënteren op het gezondheidsonderwijs: op de onderwijsdoelstellingen daarvan, de uitvoering, het format en de waardering door leerlingen, docenten en ouders. Ten tweede verwachten wij vele jeugdprofessionals zoals jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, hulpverleners van school-adviesdiensten en preventie functionarissen. Ten derde zien wij graag vele beleidmakers komen van overheids- en andere instanties met invloed op onderwijs- en gezondheidsbeleid. Wij denken aan medewerkers van de departementen van VWS en OC&W, van de inspecties, zorgverzekeraars, beroepsorganisaties, koepelorganisaties en alle anderen die beleid maken over gezond opgroeien en opvoeden van kinderen. Ook politici uit parlement, provinciale staten en gemeenteraden en medewerkers van politieke partijen zijn van harte welkom. Ten vierde zien wij de komst tegemoet van onderzoekers en projectleiders uit de wereld van wetenschap en innovatie. Ten vijfde hopen wij op de komst van organisatie-adviseurs, docenten bij hoger beroeps onderwijs en universiteiten en van vakbladjournalisten. Professionals uit deze vijf werelden kunnen op één dag kennis nemen van elkaars opvattingen en van de eerste ervaringen en onderzoeksresultaten van gezondheidsonderwijs op middelbare scholen en middelbaar beroepsonderwijs (ROC's). En neem vooral ook leerlingen mee van jouw middelbare school: die mogen gratis mee. Wel even overleggen graag.
PROGRAMMA

Voorzitter: Dr. Rob de Leeuw, senior onderzoeker Julius Centrum UMC Utrecht

9.00 - 9.30 Ontvangst met koffie en thee

09.30 - 11.00 Opening (Eric van 't Zelfde, directeur Hugo de Groot) en Plenair

- Goof Buijs ( Senior medewerker, Cluster jeugd NIGZ)

- Geert Bruinen (Teamleider Gezonde School Rijnmond, GGD Rotterdam Rijnmond)

- Onno de Zwart (directeur GGD Rotterdam- Rijnmond)

- Vivian Bos (Centrum Gezond Leven, RIVM)

11.00 - 11.15 Naar de workshopruimtes

11.15 - 12.30 Workshops 1e ronde (koffie en thee in de workshops)

ONDERWERPEN WORKSHOPS:

1. Dirk Hofman (Willibald Gebhardt Institut Essen) en Diana Boelhouwers.
De fittest voor kinderen, programma Gesunde kinder in Gezunden Kommunen.

2. Frans van der Wielen, Testjeleefstijl.nu
Leefstijl - een boeiende confrontatie

3. Hilda van den Bosch, ROCMN
Schoolverzuim als signaal op ROC's

4. Gundalyn Hemmink, ELIGO Leren Kiezen, Rotterdam

Kies Vaardig!

5. M. Backer, Werkplaats Kees Boeke.
IK-versterking; Pesten

6. Annemieke van Hardeveld, ROC van Amsterdam en Sport & Bewegen Hilversum

7. Rob de Leeuw (projectleider Gezonde School project Gezond maakt slim).
Eerste bevindingen na twee jaar gezondheidsonderwijs.

8. Jeroen Lammers (Trimbos-instituut)
Alcoholpreventie: ouders, leerlingen en school samen sterk.

9. Hugo de Groot
Kookworkshop

12.30 - 13.30 Lunchpauze

13.30- 14.15 Beleidsdebat met plenaire sprekers.
Jeroen Crasborn, Ben Rensen. Marijn Backer, Geert Bruinen, Guus Schrijvers

14.15-14.30 DNL-theatercollectief: Communiceren met je Puber

14.30 - 14.45 Naar de workshopruimtes

14.45 - 16.00 Workshops 2e ronde (koffie en thee in de workshops)

ONDERWERPEN WORKSHOPS:

1. Yvonne Vanneste, GGD WestBrabant
Ziekteverzuim.

2. Jef Mahieu, Projectleider MultiMove op ROC West-Brabant

3. Lyne Blanchette, Leefstijl, GGD Rotterdam - Rijnmond
Preventie van overgewicht binnen het VO.

4. Jolanda Stuifzand, Teamleider Regionaal, cluster Jeugdbeleid van het GGD
Aansluiting tussen onderwijs en zorg in ZAT-structuur, mede in relatie tot MBO-offensief in Rotterdam.

5. Frouwkje de waart, Sectieleider Jeugdmonitor en Onderzoek van het cluster Jeugdbeleid van het GGD
Onderzoek onder ROC-leerlingen op gezondheidsissues en gerelateerde problematiek.

6. Vivian Bos, Centrum Gezond Leven (RIVM)

7. Paul de Groot en Emiel de Lange
Gezond- en sportief schoolbeleid op Graaf Engelbrecht en interactief stukje

8. M. Backer, Werkplaats Kees Boeke.
Good practices in gezondheidsonderwijs

9. Clary van der Veen (Trimbos).
E-learning module Happyles

16.00 DNL-theatercollectief: Communiceren met je Puber

16.15 Drankje en hapje

De presentaties van het congres vindt u t.z.t. op de website www.integratedcare.nl

Inlichtingen via Petra Schimmel: p.j.schimmel@umcutrecht.nl

Literatuurbuffet
Er is gelegenheid voor sprekers en anderen om literatuur en/of informatie over hun organisatie neer te leggen. Wil je een hele stand inrichten of borden met posterteksten plaatsen? Neem dan contact op met congresorganisator Petra Schimmel via p.j.schimmel@umcutrecht.nl

Accreditatie
Aangevraagd is de accreditatie voor artsen Maatschappij & Gezondheid. Heb je voor jouw discipline als docent een accreditatie nodig? Mail dan naar P.J.Schimmel@umcutrecht.nl

Praktische informatie

Plaats: Hugo de Groot College, Rotterdam

Prijs: E 80,-- / E 85,--

Aanmelding: U schrijft zich in door aangehecht inschrijf- en machtigingsformulier volledig ingevuld te retourneren. Uiterlijk twee weken voor het congres ontvangt u de bevestiging en de routebeschrijving. Inschrijving vindt plaats in volgorde van ontvangst. Inschrijving verplicht tot betaling.

Annulering: Bij schriftelijke annulering voor 1 maart 2010 berekenen wij E 25 administratiekosten. Na deze termijn wordt het gehele bedrag in rekening gebracht. Indien u onverhoopt verhinderd bent, dan is een van uw collega's - in het bezit van uw bevestigingsbrief - van harte welkom

Informatie: Petra Schimmel, coördinator nascholing public health.
Tel: 088 - 755 3010 Fax 088 - 756 8060
e-mail: p.j.schimmel@umcutrecht.nl

Organisatie: Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, UMC Utrecht

Huispost Str. 06.131, Postbus 85500, 3508 GA Utrecht

Doelgroep
Docenten en schoolleiders, die zich willen oriënteren op het gezondheidsonderwijs. (directeur, conrector onderbouw), jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, hulpverleners van schooladviesdiensten en preventiefunctionarisen. Beleidsmakers van overheids- en andere instanties met invloed op onderwijs- en gezondheidsbeleid. Wij denken aan medewerkers van de departementen van VWS en OC&W, inspecties, zorgverzekeraars, GGD-en beroepsorganisaties, koepelorganisaties en alle anderen, die beleid maken over gezond opgroeien en opvoeden van kinderen. Ook politici uit parlement, provinciale staten en gemeenteraden en medewerkers van politieke partijen zijn van harte welkom. Organisatieadviseurs, docenten bij hoger beroepsonderwijs en universiteiten en vakbladjournalisten. Leerlingen en ouders gratis.