Universiteit Leiden

Universiteit en Nova ontvangen Ayaan Hirsi Ali in NOVA College Tour

De Universiteit Leiden en NOVA ontvangen samen op 19 maart Ayaan Hirsi Ali in de NOVA College Tour. Leidse studenten zullen haar interviewen. Leids alumnus Hirsi Ali woont al enige tijd in de Verenigde Staten.

TV-programma

De NOVA College Tour doet momenteel een reeks studentensteden aan. Telkens interviewen studenten één hoofdgast, onder leiding van Nova-presentator Twan Huys. Hiervan worden opnamen gemaakt voor een tv-programma dat enkele dagen later wordt uitgezonden, in dit geval op 23 maart.

Politicologie in Leiden
Ayaan Hirsi Ali, afkomstig uit een islamitische familie in Somalië, kwam op haar 23e naar Nederland en vroeg met succes politiek asiel aan. Na een jaar hogeschool in Driebergen stapte ze over de Leidse universiteit, waar ze politicologie studeerde. Na haar studie, in 1995, ging ze aan de slag als tolk/vertaler. In 1997 werd ze tot Nederlander genaturaliseerd. Vanaf 2001 werkte Hirsi Ali enige tijd als wetenschappelijk medewerker bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid.

Van PvdA naar VVD
Hirsi Ali kwam in 2002 in het nieuws door haar felle kritiek op bepaalde elementen in de islamitische cultuur, en door haar overstap van de PvdA naar de VVD; voor deze partij kwam ze op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD was, zo bleek later, op de hoogte van het feit dat ze in haar asielaanvraag een verkeerde achternaam en een verkeerde geboortedatum had opgegeven.

Kritische opstelling
Als reden voor de overstap van PvdA naar VVD gaf Hirsi Ali dat de PvdA onvoldoende ruimte bood voor het benoemen van de negatieve gevolgen van migratie en multiculturalisme. Bij de VVD kreeg ze die ruimte wel. Door haar kritiek, ook die op de islam, keerde een deel van de moslimgemeenschap in Nederland zich tegen zich haar. Ze werd met de dood bedreigd, iets wat de daaropvolgende jaren vaker zou gebeuren. Ze kreeg permanente politiebescherming en woonde op een schuiladres.

Voorkeursstemmen
In 2003 werd Hirsi Ali met 30.758 voorkeurstemmen gekozen in de Tweede Kamer. Steeds vaker kreeg ze echter de kritiek dat ze met haar meningen en uitspraken als splijtzwam in de samenleving fungeerde.

Submission

In 2004 maakte Hirsi Ali samen met Theo van Gogh de korte film Submission (Onderwerping). Hirsi Ali schreef het script en sprak de voice-over in. De makers werden beiden vanuit extreem islamitische hoek met de dood bedreigd. Voor Van Gogh werd deze dreiging werkelijkheid op 2 november 2004. Zijn moordenaar maakte duidelijk dat de afvallige moslim Hirsi Ali het eerst aan de beurt had moeten zijn. Tot 18 januari 2005 dook de politica onder, daarna verscheen ze weer in de Tweede Kamer. Ze bleef evenwel op een geheime locatie wonen.

In het nauw
Hirsi Ali kwam steeds verder in het nauw toen bleek dat haar valse naam en geboortedatum vluchtverhaal haar het Nederlanderschap zou kunnen gaan kosten, en dat ze dan ook geen parlementslid meer zou kunnen zijn. Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie besloot een onderzoek in te stellen. Daaruit kwam naar voren (15 mei 2006) dat Ayaan Hirsi Ali `vooralsnog wordt geacht het Nederlanderschap niet te hebben verkregen'. Door haar voortvarendheid in deze kreeg Verdonk van vele kanten het verwijt dat ze de zaak op de spits aan het drijven was.

Naar de VS
Hirsi Ali had zes weken de tijd om deze uitslag te weerleggen. Zij had inmiddels al aangekondigd om in september 2006 uit de Tweede Kamers te stappen om in de Verenigde Staten te gaan werken voor een conservatieve denktank, het American Enterprise Institute for Public Policy Research maar al op 16 mei 2006 legde ze haar functie neer. Hirsi Ali zou haar Nederlands paspoort behouden maar nog was de reuring rond haar persoon niet voorbij

Vallend kabinet en beveiliging

De harde opstelling van Verdonk op het punt van het Nederlanderschap van Hirsi Ali leidde ertoe dat D66 in juni 2006 het kabinet Balkenende II opblies. En een hele tijd daarna ontstond nóg weer een conflict rond Hirsi Ali en wel over haar beveiliging in de Verenigde Staten. De Nederlandse staat had hiervoor zorg gedragen tot oktober 2007 maar vond dat de Verenigde Staten de verantwoordelijkheid moesten overnemen als Hirsi Ali zich binnen hun grenzen bevond. Maar de Amerikanen dachten daar anders over. Uiteindelijk stemde de Tweede Kamer voor het stopzetten van de beveiliging van Hirsi Ali door de Nederlandse staat in de Verenigde Staten.

Veelvuldig gelauwerd
Ayaan Hirsi Ali heeft steeds volop gebruik gemaakt van de vrijheid van meningsuiting en altijd gezegd wat ze wilde zeggen over immigratie, de islam en de multiculturele samenleving. Daarvoor is ze veelvuldig gelauwerd, in binnen- en buitenland maar ze heeft er ook vele vijanden mee gemaakt. Timing, tact en diplomatie bleken niet haar sterkste kanten waardoor er vaak een rellerige sfeer rond haar persoon ontstond. Niettemin heeft ze ook vele vrienden gemaakt haar, en de vrijheid van meningsuiting, door dik en dun zijn blijven steunen.

Meer over de NOVA College Tour

(2 maart 2009/CH mbv Wikipedia)

Nieuwsredactie - 02/03/2010