Universiteit van Tilburg

Persbericht 15 maart 2010

Perspectief patiënt onderbelicht bij behandeling hartziekten

Een kwart van de hartpatienten heeft last van angst, depressie en verminderde kwaliteit van leven als gevolg van hun ziekte of de behandeling. Daarom betoogt hoogleraar Cardiac Psychology Susanne Pedersen dat het perspectief van de patiënt veel meer dan nu moet worden belicht in de behandeling van hartziekten. Pedersen spreekt op vrijdag 19 maart haar inaugurele rede uit aan de Universiteit van Tilburg.

De behandeling van hartpatienten wordt steeds beter en de meeste patienten varen daar wel bij. Maar ongeveer een kwart van de patiënten heeft last van angst, depressie en verminderde kwaliteit van leven als gevolg van hun ziekte of de behandeling. Sommigen hebben bijvoorbeeld een geïmplanteerde defibrillator die het hartritme meet en een schok van soms wel 800 volt kan afgeven als het ritme wordt verstoord. Reacties als angst en depressie kunnen de ziekte zelfs verergeren en in het ergste geval leiden tot onnodig vroeg overlijden.

In haar inaugurele rede pleit Susanne Pedersen ervoor het perspectief van de patiënt mee te nemen in zowel de klinische praktijk als het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van behandelmethoden. Artsen testen hartpatiënten meestal wel op risicofactoren als hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en diabetes, maar niet op stress, of hoe de patiënt omgaat met de ziekte en behandeling. Toch blijkt steeds vaker uit onderzoek dat het perspectief van de patiënt en diens psychologische profiel van groot belang zijn.

Zorgprofessionals zouden in het achterhoofd moeten houden dat patiënten niet altijd goed op medische technologie reageren, ook al is die bedoeld om hen te helpen, stelt Pedersen. In haar onderzoek op het snijvlak van psychologie en cardiologie zal ze zich richten op behandelmethoden die zowel de prognose als de kwaliteit van leven van hartpatiënten werkelijk verbeteren.

Symposium
Voorafgaand aan de inaugurele rede van Susanne Pedersen vindt een symposium plaats over de nieuwste implanteerbare elektronische hulpmiddelen voor hartpatiënten, met experts uit binnen- en buitenland. Zie voor meer informatie de website van CoRPS, Center of Research on Psychology in Somatic diseases.

Prof. dr. Susanne S. Pedersen (1965, Roskilde, Denemarken) studeerde psychologie (BA Honours) aan de Universiteit van Manitoba (Canada) en gezondheid en klinische psychologie (MSc) aan de Universiteit van Aarhus (Denemarken). Ze promoveerde in 2002 aan de Universiteit van Aarhus op het proefschrift Psychosocial sequelae following coronary artery disease. Tijdens haar promotieonderzoek en daarna werkte ze in Nederland als postdoctoraal onderzoeker bij het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam (2002-2003) en vervolgens als gastonderzoeker bij dezelfde instelling (2003-nu). Vanaf 2003 werkte ze als universitair (hoofd-)docent bij het departement Medische Psychologie en Neuropsychologie van de Universiteit van Tilburg. Haar leerstoel Cardiac Psychology is ondergebracht bij CoRPS, een onderzoeksinstituut van de Faculteit Sociale Wetenschappen.