NCRV

NCRV Rechtenportaal

De rijdende rechter helpt nu ook online

Op 19 maart, bij de start van een nieuw seizoen Recht in de regio, maakt de NCRV een gloednieuw initiatief bekend: de introductie van de rechtenportal www.eerstehulpbijrecht.nl. Dit is mede een initiatief van NCRVâs rijdende rechter Mr. Frank Visser.

Met deze website wil de NCRV juridische voorlichting geven aan burgers ter voorkoming en oplossing van juridische conflicten. Het wordt dé rechtenportal voor vragen en antwoorden over recht, met als belangrijkste aandachtgebieden: burengeschillen, gemeente, winkelen en schade.

Eerstehulpbijrecht.nl richt zich - in tegenstelling tot bestaande initiatieven - niet alleen op het begrijpelijk maken van de wet, het biedt een plek waar bezoekers vragen kunnen stellen en zich aan de hand van echte cases kunnen informeren over te nemen stappen om conflicten op te lossen.

Dat is van belang omdat kantonrechters jaarlijks meer dan een miljoen zaken afhandelen (voor het merendeel civiele zaken) en er toch een grote groep burgers blijft zitten met onopgeloste juridische problemen. Grootste oorzaak is het gebrek aan kennis en de perceptie dat je gelijk halen via het recht moeilijk, duur en ongelijk zou zijn.

De website is gestoeld op drie pijlers: Vragen stellen & antwoorden geven, Conflictbehandeling en Uitzending gemist.

Allereerst is er een community-gedeelte van Vraag & Antwoord. Dit is een forumplek van vragen en advies van, voor en door lotgenoten. Tevens kunnen de bezoekers een oordeel geven of het advies nuttig was of niet. In het item Conflictbehandeling wordt een stappenplan aangeboden voor het aanpakken van een conflict. Per onderwerp worden alle conflicten en uitspraken getoond die mr. Frank Visser heeft gedaan in De rijdende rechter. Bezoekers kunnen aangeven of ze het wel of niet eens zijn met het besluit van Mr. Frank Visser. Ook de adviezen uit Recht in de regio zijn hier te vinden. Dit onderdeel van de site wordt aangevuld met juridische informatie en tips om in het laatste geval naar de rechter te kunnen stappen.

De rubriek Uitzending gemist tenslotte voorziet in het terugkijken van uitzendingen van De rijdende rechter en Recht in de regio.

Uniek is het element dat de vragen worden beantwoord door ervaringsdeskundigen: gewone mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en anderen een handje willen helpen. Vanzelfsprekend volgt de website nieuws over rechtszaken en juridisch gerelateerde gebeurtenissen.

Eindredacteur internet Wilko van Iperen: âIedereen heeft wel eens een conflict. Met de buren of de overheid. We willen informatie bieden om die conflicten zelf op te lossen. Want voor je naar een rechter stapt is er zoveel mogelijk als je maar handzame informatie hebt. Wij bieden dat op basis van al die jaren De rijdende rechter en Recht in de regio, maar vooral ook door kennis van het publiek zelf. Iedereen heeft namelijk wel eens een akkefietje met de buurman gehad.â

Frank Visser is als presentator van de succesvolle NCRV-programma's De rijdende rechter en Recht in de regio het NCRV-gezicht op het gebied van recht. Daarom is de NCRV blij dat hij bereid is gevonden een geregelde column te schrijven voor de website
www.eerstehulpbijrecht.nl. Daarin doet hij verslag van zijn belevenissen als rechter en houdt hij de lezer op de hoogte van juridische ontwikkelingen. Dat doet hij op de voor hem zo kenmerkende, licht humoristische toon in voor gewone mensen begrijpelijke taal.

Met de introductie van deze rechtenportal wil de NCRV zich nog steviger op de kaart zetten op het gebied van recht. Het past in het streven van de omroep om zich in te zetten voor een zorgzame samenleving. De NCRV volgt kritisch de ontwikkelingen binnen het thema recht, de juridisering van de samenleving en de daaruit voortvloeiende behoeften en problemen bij veel Nederlanders. Dit alles geeft de NCRV aanleiding om het thema recht uit te bouwen via een interactief platform dat mensen in staat stelt om hun eigen rechtsproblemen op te lossen.