NCRV

Recht in de regio

Meester Frank Visser geeft weer juridisch advies

Vrijdag 19 maart 2010


19.25 uur, Nederland 2

Op vrijdag 19 maart start bij de NCRV een nieuwe serie afleveringen van Recht in de Regio. Mr. Frank Visser gaat samen met zijn team van juristen van het Juridisch Loket weer het land in om op verschillende locaties juridische voorlichting te geven. In het hele land zijn mensen langsgekomen op het inloopspreekuur. Van Arcen tot Leeuwarden en van Vlissingen tot Assen kwamen mensen met vragen over erfeniskwesties, arbeidsconflicten en wat te doen als je iemand geld leent en hij wil niet terugbetalen.

In de eerste aflevering is hij in het prachtige Brabantse Oisterwijk. Hier komen onder meer de volgende kwestie aan de orde.

Geld pinnen met problemen

Het zal je maar gebeuren, je komt terug van vakantie en wil geld pinnen voor de taxi en er komt maar een half briefje van ⬠50,00 uit de pinautomaat. Dat overkwam de heer Hensen. Waar moet je dan naartoe? Wat moet je dan doen? Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Daarom schuift hij aan tafel bij Mr. Visser om zijn probleem voor te leggen.

Bedwants vergalt vakantieplezier

En wat als je dacht heerlijk op vakantie te zijn met het hele gezin tot je de gevreesde bedwants aantreft. Deze beestjes hebben de familie veel narigheid bezorgd. Heeft de familie een eerlijke vergoeding gekregen of kunnen ze nog meer stappen ondernemen? En zo zijn er natuurlijk nog een heleboel mensen met juridische vragen die geholpen worden. Meester Visser en zijn team van juristen staan voor alle mensen klaar om ze te adviseren.

Rechtenportaal: De rijdende rechter helpt nu ook online

Bij de start van Recht in de regio maakt de NCRV een gloednieuw initiatief bekend: de introductie van de rechtenportal www.eerstehulpbijrecht.nl. Dit is mede een initiatief van NCRVâs rijdende rechter Mr. Frank Visser. Met deze website wil de NCRV juridische voorlichting geven aan burgers ter voorkoming en oplossing van juridische conflicten. Het wordt dé rechtenportal voor vragen en antwoorden over recht, met als belangrijkste aandachtgebieden: burengeschillen, gemeente, winkelen en schade.

Eerstehulpbijrecht.nl biedt een plek waar bezoekers vragen kunnen stellen en zich aan de hand van echte cases kunnen informeren over te nemen stappen om conflicten op te lossen.

Dat is van belang omdat kantonrechters jaarlijks meer dan een miljoen zaken afhandelen (voor het merendeel civiele zaken) en er toch een grote groep burgers blijft zitten met onopgeloste juridische problemen. Grootste oorzaak is het gebrek aan kennis en de perceptie dat je gelijk halen via het recht moeilijk, duur en ongelijk zou zijn.

De website is gestoeld op drie pijlers: Vragen stellen & antwoorden geven, Conflictbehandeling en Uitzending gemist. Uniek is het element dat de vragen worden beantwoord door ervarings-deskundigen: gewone mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en anderen willen helpen. Vanzelfsprekend volgt de website nieuws over rechtszaken en juridisch gerelateerde gebeurtenissen.

Frank Visser is het NCRV-gezicht op het gebied van recht. Daarom is de NCRV blij dat hij bereid is gevonden een geregelde column te schrijven voor de website www.eerstehulpbijrecht.nl. Daarin doet hij verslag van zijn belevenissen als rechter en houdt hij de lezer op de hoogte van juridische ontwikkelingen. Dat doet hij op de voor hem zo kenmerkende, licht humoristische toon in voor gewone mensen begrijpelijke taal.

Met de introductie van deze rechtenportal wil de NCRV zich nog steviger op de kaart zetten op het gebied van recht. Het past in het streven van de omroep om zich in te zetten voor een zorgzame samenleving. De NCRV volgt kritisch de ontwikkelingen binnen het thema recht, de juridisering van de samenleving en de daaruit voortvloeiende behoeften en problemen bij veel Nederlanders.