Gemeente Duiven


Veel plezier tijdens Boomfeestdag


----------
Met zichtbaar plezier hebben ruim 400 leerlingen uit groep 7 van het basisonderwijs deelgenomen aan de Nationale Boomfeestdag in Duiven. De afscheid nemende wethouder Kees van de Water verrichtte op de plantlocatie aan de Laarstraat een van zijn laatste officiële handelingen door twee zes jaar oude eiken te planten als dè Boomfeestdagbomen. De wethouder werd daarbij enthousiast geholpen door de leerlingen. Daarna konden zij zelf hun boompjes planten.

Nieuwe aanplant
De Duivense Boomfeestdag begon voor alle scholen met een toespraak van burgemeester Henk Zomerdijk voor de ingang van het gemeentehuis. Burgemeester Zomerdijk was blij dat er gekozen is om een breed assortiment bosplantsoen op de nieuwe locatie aan de Laarstraat te planten. De 1500 exemplaren werden in twee groepen geplant. De boomfeestdag bestaat al circa 54 jaar en in de loop van al die jaren zijn er in Nederland bomen geplant op een oppervlakte, die overeenkomt met ruim 6500 voetbalvelden. Het stuk grond tussen de Laarstraat en de Oostsingel wordt de komende maanden ingericht als een openbaar toegankelijk natuurgebied van circa drie hectare. Het gebied krijgt daarnaast een educatief karakter.

Bomenroute
Alle deelnemers en hun begeleiders liepen na de toespraak via de nieuwe bomenroute richting de Laarstraat. De leerlingen stonden stil bij markante bomen in Duiven zoals de dikke plataan bij het politiebureau, die met een omtrek van 583 centimeter de dikste boom in de gemeente Duiven is. Onderweg hebben ze de platanen, de treurwilg, de paardekastanje en de wilg leren kennen. De gemeente Duiven is trots op de verscheidenheid aan bomen in de gemeente. Ruim twee kilometer verderop bereiken de leerlingen en hun begeleiders de plantlocatie.

Afsluiting
Op de terugtocht naar het gemeentehuis kon de jeugd nog genieten van een heerlijke appel. Eind van de week krijgen de leerlingen allemaal hun schop terug vergezeld van een buxusboompje, die ze als herinnering in hun eigen tuin mogen planten.

De gemeente Duiven hoopt dat de Duivense jeugd over twintig jaar met tevredenheid op hun plantwerk terug kan kijken.