Gemeente Wunseradiel


Gemeente verbetert kwaliteit peuterspeelzaal

Kinderopvang Witmarsum
De gemeente Wûnseradiel stelt EUR 36.000,- beschikbaar voor het professionaliseren van de leidsters in de peuterspeelzalen en de kinderopvang. De leidsters gaan de cursus Puk en Ko volgen die verzorgd wordt door het onderwijsbureau Cedin. Het gaat om een project van twee jaar voor 21 leidsters.
Jeugdbeleid
In de Notitie Jeugdbeleid 2009 - 2012 heeft de gemeente het verder professionaliseren van de peuterleidsters als een belangrijke doelstelling opgenomen. Het Rijk stelt hiervoor geld beschikbaar. Voor- en vroegschoolse educatie is een belangrijke en effectieve aanpak bij het bestrijden van onderwijsachterstanden. Verder kan de peuterspeelzaal of de kinderopvang een belangrijke rol spelen bij het signaleren van problemen. Voor het herkennen van dergelijke signalen moeten de leidsters geschoold worden. Met het onderwijsbureau Cedin is daarom gesproken over het aanbieden van de cursus Puk en Ko. Daarnaast worden er andere cursussen aangeboden zoals geprekstechniek.

Puk en Ko
Puk en Ko is een totaalprogramma voor peutergroepen. Er is een programma voor peuterspeelzalen en voor de kinderopvang. Puk en Ko werkt met thema's die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. De activiteiten zijn speels en gericht op interactief, betekenisvol en actief leren. Binnen het programma wordt rekening gehouden met de verschillen in ontwikkeling binnen de groep. De activiteiten sluiten aan bij het dagritme van de peuterspeelzaal en kinderdagverblijf. De taalontwikkeling van de peuter staat voorop, maar aan bod komen ook sociaalcommunicatieve vaardigheden en een eerste oriëntatie op rekenen. Het programma bestaat uit 10 thema's en daarnaast wordt er gewerkt met een observatielijst die dient als hulpmiddel om gericht naar kinderen te kijken.
Met Puk en Ko worden peuters vaardigheden bijgebracht die een goede start op de basisschool mogelijk maken.