ProRail

Persbericht

19-03-2010

Proef met detectie defecten goederentreinen

ProRail en de goederenvervoerders, verenigd onder Koninklijk Nederlands Vervoer, starten een proef om gebreken bij goederentreinen tijdens de treinrit te signaleren. Het nieuwe systeem QuoVadisII meet wielcondities en het gewicht van de trein. In combinatie met intensievere controles van goederentreinen voor vertrek en bij aankomst, wordt de kans op ontsporingen verder verkleind.

Sensoren in de treinbaan meten of het gewicht van een trein gelijkmatig verdeeld is over de verschillende assen. Een abnormale verdeling kan duiden op defecten aan het wielstel, het wiel of de lagers. Ook signaleert het systeem eventuele wieldefecten. De vervoerders kunnen de gegevens van QuoVadisII gebruiken voor de onderhoudsplanning van treinen. Dat betekent dat zij geconstateerde gebreken kunnen herstellen. Wanneer de proef een succes is, wordt QuoVadis ook op andere plaatsen geïnstalleerd.
einde bericht

Veiligheidsagenda goederenvervoer

De intensievere controles op materieel en QuoVadis zijn onderdeel van de veiligheidsagenda goederenvervoer die ProRail en KNV hebben ontwikkeld om het vervoer van goederen per spoor nog veiliger te maken. De KNV spoorgoederenleden en ProRail zijn naar aanleiding van een aantal incidenten op het spoor met elkaar aan de slag gegaan om gerichte maatregelen te nemen. Naast extra controles en ontsporingdetectie wordt er ook meer aandacht besteed aan wegbekendheid voor zowel Nederlandse als buitenlandse machinisten.