Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa legt ontwerpbesluit toerekeningssysteem Schiphol ter inzage

19-03-2010

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt vandaag een ontwerpbesluit ter inzage over het toerekeningssysteem voor kosten en opbrengsten van de luchtvaartactiviteiten van Schiphol. Aan de hand van dit systeem bepaalt Schiphol de tarieven voor luchtvaartactiviteiten in de periode van 1 januari 2011 tot 1 januari 2016.

Regulering leidt tot scherpe tarieven voor passagiers De NMa heeft het toerekeningssysteem beoordeeld in het licht van de criteria die de Wet luchtvaart daaraan stelt. De NMa reguleert de tarieven van de luchthaven omdat Schiphol beschikt over een economische machtspositie. De regulering voorkomt dat Schiphol misbruik van zijn economische machtspositie maakt en onredelijke tarieven zou kunnen berekenen aan zijn afnemers. De regulering zorgt ervoor dat Schiphol efficiënte tarieven berekent aan luchtvaartmaatschappijen. Deze kunnen dan op hun beurt hun eigen klanten met zo scherp mogelijke tarieven bedienen.

Reageren voor 3 mei 2010
Op de goedkeuringsprocedure is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van toepassing. Belanghebbenden, onder wie gebruikers van de luchthaven Schiphol in de zin van artikel 8.1b van de Wet Luchtvaart, kunnen hun zienswijze op het ontwerpbesluit naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren brengen aan de Raad.

U kunt tot zes weken na 19 maart 2010 uw zienswijze schriftelijk of mondeling kenbaar maken. Uw reactie moet u voor 3 mei 2010 indienen. Schriftelijke reacties kunt u sturen naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit, Directie Regulering Energie en Vervoer, ter attentie van de heer drs. P.J. Plug, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag, onder vermelding van zaaknummer 200141. Belanghebbenden die hun zienswijze mondeling kenbaar willen maken, wordt verzocht daarvoor een afspraak te maken via het secretariaat van de Vervoerkamer (telefoon: 070 - 330 1942, e-mail: EK_secretariaat@nmanet.nl).

Nadere informatie
Voor nadere informatie wordt u verwezen naar de kennisgeving in de Staatscourant, gepubliceerd op vrijdag 19 maart 2010. Het ontwerpbesluit zelf en de daarop betrekking hebbende stukken zijn te vinden op www.vervoerkamer.nl.
Consultatie ontwerpbesluit toerekeningssysteem N.V. luchthaven Schiphol (vanaf 1 januari 2011)