Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Kunstmatig chromosoom bij malariaparasiet ingebracht

Publicatiedatum: 19 maart 2010 | NIEUWSBERICHT
Aandachtsgebieden: Research

LUMC-onderzoekers van de Malariagroep (afdeling Parasitologie) zijn er als eerste in geslaagd om een artificieel chromosoom te maken van de malariaparasiet (Plasmodium) en deze in de kern van de malariaparasiet te brengen.

De mogelijkheid om een extra chromosoom bij de parasiet in te brengen kan een belangrijke bijdrage leveren bij het ontrafelen van het ontstaan van resistentie tegen geneesmiddelen en bij het ontrafelen hoe parasieten in het bloed weten te ontsnappen aan het immuunsysteem, schrijven de onderzoekers in het maartnummer van Cell, Host & Microbe dat op 18 maart verschenen is.

Resistentie
Evenals chromosomen van andere organismen, bevat het artificiële chromosoom een centromeer, een structuur die betrokken is bij de juiste verdeling van chromosomen tijdens de celdeling en telomeren die bijdragen aan stabiliteit van een chromosoom.
"De rest van de genen op dit chrosmosoom kunnen we per parasiet variëren", vertelt onderzoeker dr. Chris Janse. "Vervolgens behandelen we deze parasieten met middelen tegen malaria en kunnen we zien welke parasieten in leven blijven, en dus welke genen aan resistentie tegen malariamedicijnen bijdragen. Dat is nu nog grotendeels onbekend." De onderzoekers passen hetzelfde principe toe om te kijken welke genen de malariaparasiet gebruikt om aan het immuunsysteem te ontsnappen. Vooral de genen aan de randen van de chromosomen, naast de telomeren, lijken hieraan bij te dragen. In totaal heeft de parasiet ongeveer 5000 genen.