Witteveen en Bos

Kunstenaar Koelewijn in jury Kunst+Techniek-prijs

(19-03-2010)

Beeldend kunstenaar Job Koelewijn (Spakenburg, 1962) is benoemd tot jurylid voor de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek. Hij volgt beeldend kunstenaar Mirjam Kuitenbrouwer op, die vanaf 2004 jurylid was. De onafhankelijke jury waar Koelewijn deel van gaat uitmaken draagt ieder jaar een kunstenaar voor, die in zijn/haar werk de disciplines kunst en techniek op een bijzondere manier verenigt. De Kunst+Techniek-prijs is ingesteld door het ingenieursbureau Witteveen+Bos en wordt op 11 november 2010 voor de negende keer uitgereikt.

`Mijn nieuwe rol als jurylid vind ik best spannend. Het is niet gemakkelijk om over het werk van andere kunstenaars te oordelen als je weet wat een kunstenaar er voor moet doen om een goed werk te maken', aldus Job Koelewijn. `Tegelijkertijd leer ik door het selectieproces het werk van andere kunstenaars intensief kennen. Een waardevolle input, die ik anders niet zou krijgen.'

Koelewijn studeerde van 1987 tot 1992 aan de Rietveld Academie en daarna een jaar aan het Sandberg Instituut. Zijn voornamelijk conceptueel werk bestaat uit installaties, foto's en multiples. Koelewijn won diverse grote prijzen, waaronder de dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst in 2006. Hij opereert al meerdere jaren internationaal. Momenteel bereidt hij twee tentoonstellingen voor in China. Voor de tentoonstelling in het China Center werkt de Amsterdamse kunstenaar samen met het Van Abbemuseum. De andere tentoonstelling is een onderdeel van de wereldtentoonstelling in Shanghai, waarvan de Nederlandse inzending door John Körmeling gemaakt wordt. Daarnaast wordt er eind mei een permanent werk van Koelewijn gerealiseerd aan de Hudson in New York.

Juryvoorzitter Andrée van de Kerckhove is blij met de benoeming van Koelewijn. `Zijn werk en persoonlijkheid vormen een mooie aanvulling op de competenties van zittende juryleden. Samen met Marten Minkema en Arjen Mulder zitten we momenteel volop in het selectieproces voor de winnaar 2010. Een inspirerend en boeiend proces voor ons allen.'

De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek, in 2001 ingesteld ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van Witteveen+Bos, bestaat uit een bedrag van 15.000 euro, een publicatie in boekvorm en een expositie in de Bergkerk te Deventer. Met de prijs geeft Witteveen+Bos blijk van haar bijzondere waardering voor de creativiteit, die zowel in het werk van de ingenieur als in het werk van de kunstenaar een grote rol speelt en die noodzakelijk is om vernieuwing tot stand te brengen.