Politie Haaglanden

Persberichten 19 maart

Haaglanden , 19-03-2010

Zoektocht naar veroordeelden succesvol
Den Haag De afgelopen drie dagen organiseerde Bureau Zuiderpark een actie naar in de wijk verblijvende veroordeelden. Het doel van deze actie was het innen van openstaande boetes en het aanhouden van personen die nog een vrijheidsstraf moesten uitzitten. In totaal zijn 161 adressen bezocht, waarvan een groot aantal meerdere malen. Dit leidde tot 23 aanhoudingen en het betalen van een bedrag van bijna 21.000 euro aan openstaande boetes.

Het bezoek aan één adres, waar een man woonachtig was die veroordeeld was tot 36 dagen hechtenis en bijna 1.000 euro aan boetes had openstaan, leverde een bijzondere ervaring op. Nadat een vriend van deze man de politie in zijn woning had toegelaten, bleek dat de gezochte man zich in een kast had verstopt. Uiteindelijk kwam hij uit de kast tevoorschijn en vroegen agenten de man naar zijn naam. Zijn reactie: Dat ben ik niet. Ik ben mijn broer! De man werd hierop aangehouden.
Ook hielden agenten een man aan die een bedrag van 12.300 euro aan openstaande boetes moest betalen. De broer van deze man betaalde de boete in contanten, waarna de man in vrijheid werd gesteld.

Tweetal aangehouden na diefstal kratten
Den Haag Doordat zij opvallend veel aandacht hadden voor de woningen aan de Bezuidenhoutseweg trokken twee mannen donderdagavond 18 maart de aandacht van een motoragent van politie. De agent waarschuwde via zijn portofoon zijn collegas en samen hielden zij het tweetal in de gaten. Omstreeks 19.30 uur zagen de agenten de mannen een steegje, naast een restaurant aan de Bezuidenhoutseweg inlopen. Een van de mannen stond op de uitkijk en de ander liep verder het steegje in. Korte tijd later kwam deze man met twee kratten met lege flessen terug. Het duo liep hierna rechtstreeks in de armen van de politie. De twee, 34 en 35 jaar oud en woonachtig in Den Haag, werden aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de kratten waren gestolen vanaf de binnenplaats van een restaurant. De 34-jarige verdachte is een bekende veelpleger van de politie. Hij bekende de diefstal. Beide mannen worden vrijdag 19 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Zakkenrolster aangehouden
Den Haag Een 23-jarige vrouw die woonachtig is in Den Haag is donderdagmiddag 18 maart op de Dierenselaan op heterdaad aangehouden toen zij een portemonnee wilde stelen uit de handtas van een 25-jarige Haagse. De zakkenrolster probeerde haar slag te slaan in een winkel aan de Dierenselaan. Zij had haar tas aan haar kinderwagen gehangen en zag dat een vrouw haar tas opende en razendsnel de portemonnee eruit pakte. Toen de zakkenrolster zag dat ze betrapt werd, gooide ze de portmonnee in de kinderwagen en wilde weglopen. Zij werd tegengehouden door personeel en klanten die in de winkel waren. De zakkenrolster wordt vrijdag 19 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Veel mis
Den Haag Surveillerende agenten zagen donderdagmiddag 18 maart om 12.35 uur een man op een bromfiets op het Havenhoofd rijden. Op de Vissershavenweg spraken ze de man aan en de agenten roken dat de man onder invloed van drank was. De bromfietser, een 48-jarige Hagenaar, werd aangehouden en aan het bureau blies hij 480 ugl. Dit is meer dan de wettelijk toegestane norm van 220 ugl. Uit onderzoek bleek dat zijn bromfiets was opgevoerd. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van vier uur.

Te hard langs wegwerkzaamheden
Den Haag De politie in Den Haag controleert al enige tijd de snelheid van het verkeer op de Meppelweg. De gemeente is daar bezig met wegwerkzaamheden en werknemers klaagden over te hard langsrijdende automobilisten. Ondanks de snelheidsbeperking naar 30 km/u, blijkt dat gemiddeld 75 % van de automobilisten te hard rijdt en zich niets aan van deze snelheidsbeperking aantrekt. Donderdag 18 maart controleerde de politie wederom. Er passeerden 1151 voertuigen de controlepost, waarvan er 824 te hard reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 74 km/u.

Met 113 km/u in de bebouwde kom
Den Haag De politie controleerde donderdag 18 maart de snelheid van het autoverkeer op de Kijkduinsestraat. Van de 525 passerende voertuigen reden er 129 te hard. Een automobilist spande de kroon en reed met een snelheid van 113 km/u terwijl de maximale snelheid 50 km/u bedraagt.

Inschattingsfout
Den Haag Een 41-jarige man uit Den Haag maakte een inschattingsfout, toen hij een voorbijganger aanbood wat drugs te kopen. Vanuit zijn auto op de Ruijsdaelstraat sprak hij rond op donderdag 18 maart om 13.30 uur iemand aan, en vroeg hem of hij drugs wilde kopen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want zijn beoogde klant bleek een politieagent te zijn. De man werd dan ook aangehouden en mocht zich op het politiebureau verantwoorden voor zijn verkooppraktijken.

Veel gedronken
Den Haag Een man uit Den Haag had vrijdag 19 maart rond 02.15 uur wel erg veel gedronken, toen hij door de politie op de Laan werd gecontroleerd. Omdat de 36-jarige man een auto bestuurde en rood doorlopen ogen had, onderwierp de politie hem aan een blaastest. De man blies 800 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Of hij deze op korte termijn nog terugkrijgt valt te bezien. Omdat hij al eens eerder voor het rijden onder invloed was aangehouden, wordt er een onderzoek naar zijn rijvaardigheid ingesteld.

Winkeldiefstal
Den Haag Een 40-jarige man moest donderdag 18 maart om 15.08 uur mee naar het politiebureau omdat hij twee flessen drank uit een supermarkt aan het Lorentzplein mee wilde nemen zonder af te rekenen. Dit zag een medewerker van de winkel die de man tegenhield. De man had de flessen drank in zijn broekspijp verstopt. Verder bleek de man een winkelverbod te hebben.

Vrouw gewond na botsing
Den Haag Twee autos botsten donderdag 18 maart om 22.45 uur op de kruising van de Oude Haagweg met de Houtwijklaan op elkaar. Daarbij raakte een 22-jarige vrouw gewond. Beide bestuurders een 20-jarige man en de 22-jarige vrouw verklaarden dat het verkeerslicht op groen stond. Als gevolg van de botsing zat de vrouw beklemd in haar auto, maar de brandweer hoefde de auto niet open te knippen om haar te bevrijden. De GGD vervoerde de vrouw met diverse botbreuken naar het ziekenhuis. De man kwam met de schrik vrij. De politie stelt een onderzoek in naar het ongeluk.

Jongeren stelen tas uit cabriolet
Leidschendam-Voorburg De mooie lentedag eindigde donderdag 18 maart voor een 42-jarige inwoonster uit Leidschendam in mineur. De vrouw reed om 11.00 uur met haar cabriolet over de Koningin Julianaweg. Vanwege het lekkere weer had zij het dak openstaan. Twee jongeren op een scooter reden langs de vrouw en namen vanaf de passagiersstoel haar handtas mee. De jongeren reden op een oranjekleurige bromfiets en waren circa 16-18 jaar oud. Beiden hadden een slank postuur en droegen allebei een zwarte helm en donkere kleding. De passagier droeg een donkerblauwe joggingbroek met witte schoenen. De politie zoekt getuigen. Zij kunnen bellen met 0900-8844.

Kop-staart met vier partijen
Leidschendam-Voorburg Een 47-jarige automobilist uit Leidschendam botste donderdag 18 maart om 08.25 uur op de Noordsingel met zijn auto achterop een andere automobilist. De man zag een rij stilstaande personenautos over het hoofd. Door de klap raakte nog twee andere autos beschadigd.

Biertje met bijsmaak
Rijswijk Een 50-jarige Rijswijker had donderdag 18 maart beter geen biertje kunnen nemen. Politieagenten zagen de man om 15.00 uur op het Bogaardplein een biertje drinken en spraken hem daarover aan. De man bleek nog een fikse straf te hebben openstaan. Hij moest nog 48 dagen vervangende hechtenis uitzitten en moest dan ook mee naar het politiebureau.

Vechtpartij op straat
Rijswijk De politie onderzoekt een vechtpartij op de Jan Tooroplaan. Vier mannen raakten donderdag 18 maart om 18.00 uur met elkaar slaags. Het vermoeden bestaat dat drie mannen ruzie kregen met een 25-jarige man. Hij raakte bij het gevecht gewond en brak daarbij vermoedelijk zijn neus. Drie verdachten (24-35 jaar) moesten mee naar het politiebureau.

Politie zoekt getuigen straatroof
Midden-Delfland/Den Hoorn De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof donderdag 18 maart. Om 20.55 uur beroofden enkele jongeren op de Tramkade een 16-jarige jongen uit Schipluiden. Het slachtoffer fietste over de Tramkade in de richting van Schipluiden. Ter hoogte van de paardenmanege 'Rehoboth' (gelegen aan overzijde van de Rijksstraatweg) zaten drie jongeren op een bankje. Op moment dat de jongen langs fietste, renden alle jongens richting van de 16-jarige. Eén van de jongens gooide hem op de grond en een andere zette een mes op zijn keel. De jongen die hem op de grond gooide, was een blanke jongen en riep meerdere malen in het Engels "Give me your mobile and your money". Tevens sloeg een andere jongen met een kleine honkbalknuppel op de fiets van het slachtoffer. De jongen uit Schipluiden moest zijn mobiele telefoon afstaan. Hij werd daarbij door de jongen met de honkbalknuppel met de knuppel op de borst geslagen. Na de beroving renden de jongeren weg over een schelpjesvoetpad in de richting van de voetbalvelden. Bent u getuige geweest van deze beroving of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Dure boodschap
Nootdorp Surveillerende agenten op een mountainbike werden donderdag 18 maart om 19.50 uur gewenkt door een medewerker van een supermarkt aan de Lange Baan. De agenten gingen naar binnen en troffen daar een 27-jarige vrouw uit Den Haag aan die voor een bedrag van 66 euro aan boodschappen niet had afgerekend. De agenten hielden de Haagse aan en namen haar mee naar het politiebureau. Ze bekende de diefstal en kreeg een proces-verbaal.

Geluidsoverlast
Nootdorp Politieagenten reageerden donderdag 18 maart om 20.50 uur op een melding van geluidsoverlast in de Mimosadreef. Bij één van de woningen constateerden zij inderdaad geluidsoverlast en confronteerden de bewoner hiermee. De man reageerde geëmotioneerd en gaf aan zichzelf wat aan te willen doen. Hierop boeiden de agenten de onvoorspelbare man en gingen met hem in gesprek. Gedurende dat gesprek kalmeerde hij. Zijn vriendin vond echter dat de agenten de man met rust moesten laten en verstoorde dit gesprek. Ze bemoeide zich op een hinderlijke manier met de situatie. Zodanig zelfs, dat zij zich op een gegeven moment op de agenten wierp die in gesprek waren met haar partner en hen probeerde te bijten. De agenten hielen daarop de 57-jarige vrouw aan. Zij werd overgebracht naar het politiebureau. In de politieauto bespuugde zij de twee agenten die haar daarheen brachten. De man verzekerde de agenten dat hij ondertussen voldoende gekalmeerd was en daarop vervolgden zij hun weg. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld.

Winkeldievegges tegen de lamp
Delft Beveiligingsmedewerkers van een woonwarenhuis aan de Olof Palmestraat zagen donderdag 18 maart om 13.45 uur dat twee vrouwen uit Rotterdam vijf lampen in hun tas stopten en die vervolgens niet afrekenden bij de kassa. Ze hielden de vrouwen aan en alarmeerden de politie. Agenten namen de vrouwen mee naar het politiebureau. Zij kregen daar een proces-verbaal.

Meisje (12) breekt been bij aanrijding
Zoetermeer Een 12-jarige fietsster uit Zoetermeer brak donderdag 18 maart om 08.40 uur haar been bij een aanrijding op de Zwaardslootseweg. Zij fietste vanaf de Hildebrandhove in de richting van de Broekwegschouw. Een 48-jarige automobilist uit Hazerswoude-Rijndijk stond te wachten op de rotonde voor fietsers die vanaf de Broekschouw kwamen. Hij dacht dat de laatste fietser gepasseerd was en trok op. Hij zag daarbij het meisje over het hoofd. De ambulance vervoerde haar naar het ziekenhuis en de politie maakte proces-verbaal op van de aanrijding.

Wie ben ik?
Zoetermeer Agenten hielden donderdag 18 maart om 14.30 uur een man aan, waarvan ze nog niet met zekerheid weten wie het is. Hij bleek zich te bedienen van 90 verschillende aliassen. De man moest mee naar het bureau toen politieagenten bij een routinecontrole op het Van Doornenplantsoen zijn auto controleerden. De drie inzittenden konden allen geen identiteitsbewijs tonen en toen de agenten de auto doorzochten, vonden ze ook nog een busje pepperspray. Daarop werd het drietal aangehouden. Op het politiebureau bleek één van hen zich in het verleden al bediend te hebben van 90 verschillende aliassen. Vermoedelijk is de man ongewenst vreemdeling en hij wordt daarom overgedragen aan de vreemdelingenpolitie die zijn identiteit zal proberen vast te stellen. Van de overige twee inzittenden is ook de identiteit nog niet eenduidig vastgesteld. Ook zij zitten nog vast.