Gemeente Veldhoven


Persbericht
nummer: 2010.036 18 maart 2010

Aandacht voor leerrecht op Veldhovense basisscholen tijdens Dag van de Leerplicht "Vroeger mochten wij niets, moesten stilzitten met de armen over elkaar en alles ging klassikaal."

Op donderdag 18 maart heeft Veldhoven de Dag van de Leerplicht gevierd. Deze landelijke dag stond in het teken van het recht voor kinderen om naar school te mogen. Om zoveel mogelijk leerlingen en hun ouders hiervan bewust te maken, werden er in het hele land acties georganiseerd. Kinderen van Veldhovense basisscholen hebben in het kader van de Dag van de Leerplicht hun ouders en grootouders geïnterviewd. Wethouder Selma Koegler reikte de gebundelde interviews uit op de Heiacker, de Dick Bruna en de PWA-school.

Vroeger en nu
Hoe gingen kinderen vroeger naar school? Werden ze naar school gebracht? Hoe streng waren de juffen? En mochten ze ook overblijven? De opa van Janne (groep 5b, de Berckacker) vertelde aan zijn kleindochter dat hij in 1943 naar de basisschool ging en dat ze vroeger veel minder mochten, stil moesten zijn en dat er altijd een juf of meester voor de klas stond. Groepswerk bestond toen nog niet.

De kinderen hebben enthousiast aan hun opdracht gewerkt en veel geleerd van de verhalen van hun ouders en grootouders. De verhalen zijn met kleurige tekeningen gebundeld tot een boekje, dat op de Dag van de Leerplicht werd uitgereikt op drie Veldhovense scholen.

Landelijke Dag van de Leerplicht
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. De huidige leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moet volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

Leerplichtwet
In 1900 is de eerste Leerplichtwet aangenomen. De wet moet kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Nog steeds heeft de Leerplichtwet die functie: beschermen van het recht dat kinderen hebben op onderwijs!