Gemeente 's-Hertogenbosch

19-03-2010
Hinthamerstraat 138 valt af in race voor miljoen

Team achter historisch huis blijft niet bij de pakken neerzitten In een spannende strijd is het huis Hinthamerstraat 138 in 's-Hertogenbosch afgevallen als kandidaat voor de eretitel 'Het Mooiste Pand van Nederland'. In het gelijknamige televisieprogramma van SBS6 wordt aandacht gevraagd voor bedreigde historische gebouwen. Het kleine maar zeer bijzondere huis aan de Hinthamerstraat was één van de vier overgebleven kandidaten die streden om de eretitel en een miljoen euro restauratiegeld, beschikbaar gesteld door de BankGiro Loterij. In de uitzending van gisteravond was te zien hoe tijdens carnaval het team van de Hinthamerstraat op ludieke wijze om aandacht voor het huis vroeg. Ook waren er beelden van de strijd tegen het verdere verval van het historische pand.

Bedreigd cultureel erfgoed
In het huis aan de Hinthamerstraat zijn zeer bijzondere vondsten gedaan. Het pand dat vanaf de straat oogt als een lelijk eendje, blijkt achter de gevel een tijdcapsule te zijn van 500 jaar wonen in 's-Hertogenbosch. Het huis heeft een middeleeuwse kelder en een historische houten kap. Uniek zijn de gotische en renaissance schilderingen die achter voorzetwanden en witselkalk tevoorschijn zijn gekomen. De kwaliteit van de schilderingen is voor Nederland ongekend. Misschien heeft Jeroen Bosch ze nog gezien!

Bijzondere vondsten mogen niet verloren gaan!
De gemeente 's-Hertogenbosch heeft de bijzondere schilderingen ontdekt en de waarde in een vroeg stadium onderkend. Volgens wethouder Pauli mogen huis en interieur niet verloren gaan: "Het huis aan de Hinthamerstraat heeft niet alleen voor de Bosschenaren maar ook landelijk gezien een zeer hoge cultuurhistorische waarde. Dit unieke Bossche erfgoed mag niet verloren gaan." Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende organisatie met veel restauratie-expertise, is om deze reden gevraagd zich over het bedreigde pand te ontfermen.

Hoe verder?
Vereniging Hendrick de Keyser heeft geen winstoogmerk en is voor elk nieuw project aangewezen op de steun van sponsors, bedrijven, gemeenten en particulieren. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft al een bijdrage voor de restauratie van Hinthamerstraat 138 toegezegd. Maar dat is nog niet genoeg: Vereniging Hendrick de Keyser is op zoek naar fondsen om de kostbare restauratie van het bouwvallige pand mogelijk te maken. "Het is vijf voor twaalf voor dit kwetsbare pand. Wij moeten alles op alles zetten om in de komende maanden subsidies en fondsen te vinden, het huis te restaureren en daarmee de schilderingen voor iedereen te behouden", aldus Isja Finaly, hoofd Instandhouding en adjunct-directeur van de Vereniging. De restauratieplannen worden momenteel voorbereid en zullen in het voorjaar gepresenteerd worden.