FloraHolland


75e container met sierteeltproducten per trein Europa in

FLORAHOLLAND, 19 maart 2010 (persbericht) - De 75e container met sierteeltproducten heeft donderdag 18 maart via het spoor Italië bereikt. Medio 2009 startte GreenRail met het vervoeren van plantencontainers per spoor. Sindsdien worden wekelijks gemiddeld twee tot drie containers naar Italië per trein vervoerd. Eind 2009 zijn ook de spoortrajecten naar Hongarije en Roemenië via GreenRail ontsloten. De spoortrajecten richting Polen (Poznan en Warschau) en Zwitserland volgen later deze maand. De pilots vormen onderdeel van het project GreenRail, waarin bloemenveiling FloraHolland en de VGB vervoer van sierteelt- en AGF-producten via conventionele spoorverbindingen in Europa organiseren. De resultaten zijn veelbelovend.

Halvering CO2-uitstoot
GreenRail laat zien dat spoorvervoer voor de sierteeltsector uitermate geschikt is voor langere afstanden. Railtransport toont zich in relatie tot de oplopende kosten van wegtransport, de toenemende beperkingen op rij- en rusttijden en de toenemende files een reële goedkopere, groenere en betrouwbare optie voor het vervoer van sierteeltproducten. Een rit per spoor levert op lange afstanden (meer dan 600 km) een reductie van 50% CO2-uitstoot en een kostenbesparing van circa 10% per Deense Container op ten opzichte van wegtransport. Ook is railtransport betrouwbaar: 96% van de containers is op tijd uitgeleverd en de kwaliteit van de producten is van hetzelfde niveau als bij wegtransport.

Ketensamenwerking
De noodzaak om duurzaam te ondernemen, de grenzen aan bereikbaarheid, de infrastructuur en de onzekerheid rond brandstofprijzen vrágen om ontwikkeling van alternatieve logistieke concepten. Samenwerking in de keten is daarvoor noodzakelijk. GreenRail, een initiatief van FloraHolland en de VGB (branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten), wil met dit initiatief de positie van Nederland als internationale draaischijf van de sierteeltsector in het belang van productie en handel versterken. GreenRail is een samenwerkingsverband tussen diverse sierteeltbedrijven, logistieke dienstverleners en kennisinstellingen. GreenRail werkt samen met railoperator HUPAC, voor de uitvoering van het treintransport. Ketenregisseur e-Logistics Control zorgt voor een optimale werking van de nieuwe keten waarin versproducten per trein worden vervoerd. De ketenregisseur controleert, heeft overzicht en is expert in het aansturen van intermodale ketens. Daardoor kan waar nodig in zowel weg- als treintransport worden bijgestuurd zodat producten gegarandeerd op tijd en in de juiste conditie de eindbestemming in het buitenland bereiken. Bovendien worden exporteurs ontzorgd.

FloraHolland en de VGB hebben naast het project GreenRail ook een actieve rol in een aantal andere railinitiatieven zoals HST Cargo (onderdeel van Amsterdam Connecting Trade) en Sneller Spoor. FloraHolland heeft ook een actieve rol in de ontwikkeling van een vers-railterminal op Greenparc Bleiswijk.

Voor meer informatie over GreenRail: www.greenrail.nu.

Bij de foto:
Plantencontainers per spoor op weg naar Italië