Gemeente Smallingerland


Plan Thalenpark valt goed

Ruim 30 mensen bezochten gisteravond in het gemeentehuis een inloopavond over de renovatie van het Thalenpark. Na een eerste informatiebijeenkomst in december j.l over de belangrijkste uitgangspunten van de aanpak van het park is er nu een ontwerp gepresenteerd. De bezoekers reageerden er positief op.

De bestaande structuur van het park blijft bestaan. De grote vijver en de kleine vijver worden in het plan met elkaar verbonden via een moerassig ondieper water waar bezoekers via stapstenen door heen kunnen. Zo ontstaat dus één grote waterpartij met een groener element daarin.

Het open veld achter Iduna wordt ingericht met vierkante betonnen elementen die allemaal verschillende hoogtes en functies hebben. Ze zijn bedoeld om te kunnen spelen, waterspelen mogelijk te maken maar ze doen het ook prima als zitelement. Van dergelijke elementen wordt in dit deel van het park ook een podiumvoorziening gemaakt.

Tijdens de eerste bijeenkomst in december spraken we al met de aanwezigen af dat de bomenrijen langs de Leerlooierstraat en Oude Nering in 1 keer zullen verdwijnen. Deze zijn in zeer slechte staat. Er worden natuurlijk ook weer nieuwe bomenrijen aangeplant. De bestaande bomenrij achter Poppodium Iduna kan nog even mee en blijft voorlopig staan.

De brug over de vijver en de trappen langs de vijver worden opgeknapt. Dat geldt ook voor de bestaande waterval (de cascade) bij de Oude Nering. De oevers van de vijvers worden flauw aflopend zonder walbeschoeiïng uitgevoerd.
Om het probleem van de natte voeten te lijf te gaan, wordt drainage aangelegd in het park.
Het parkeren langs de Leerlooierstraat blijft mogelijk. De geparkeerde auto's worden aan het zicht onttrokken door meer groen dat langs de parkeervakken wordt aangeplant.

Voor het Thalenpark stelde de gemeenteraad eerder EUR 1 miljoen beschikbaar. Het is de bedoeling ná de zomer met de renovatie te beginnen.

Klik hier voor de tekening van het ontwerp van het Thalenpark