Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.mr.dr. G.J.M.E. de Bont

Titel oratie
Een behoorlijke procesorde in het fiscale procesrecht
---

Leerstoel:
Hoogleraar Formeel Belastingrecht

Datum
19 maart 2010 16:00

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FR)

Pleidooi voor doelmatige procesgang

Het ongedefinieerde en ongrijpbare begrip 'procesorde' is een instrument voor alle rechters om de scepter te zwaaien over het procesrecht. Wetteksten worden met een eenvoudige verwijzing naar de goede procesorde ter zijde gesteld. Dit stelt prof.dr. Guido de Bont in zijn oratie 'Goede procesorde in het fiscale procesrecht'. In hoeverre is de proceseconomie, ook wel aangeduid als het belang van een doelmatige procesgang, onderdeel van die goede procesorde? Kan er worden gesproken van een rechtsbeginsel in het procesrecht? De Bont aanvaardt met zijn rede op vrijdag 19 maart 2010 het ambt van hoogleraar Formeel belastingrecht in de Erasmus School of Law.

Van alle elementen binnen de goede procesorde wordt de proceseconomie in de (fiscale) literatuur van ondergeschikt belang geacht, terwijl aan het belang van een efficiënte procesgang in de parlementaire geschiedenis en jurisprudentie veel waarde wordt gehecht.

In dat kader stelt De Bont de vraag welke invloed de goede procesorde heeft op de reikwijdte van de procedure (stellingen, bewijsmiddelen).

Kunnen in het algemene bestuursrecht en het civiele recht in een hogere instantie andere zaken worden aangevoerd dan waarover in eerste aanleg werd geprocedeerd? Een trechtermodel waarbij het 'hogere' rechtscollege over steeds minder geschilpunten behoeft te oordelen, past in het streven naar proceseconomie en dus in een goede procesorde.

Tenslotte zullen deze lessen uit de interne rechtsvergelijking worden doorvertaald naar het fiscale procesrecht, waar de tweede feitelijke instantie nog maar enkele jaren een feit is en de Gerechtshoven nog zoeken naar een concrete afbakening van hun nieuwe rol als appelrechter.

Het onderzoek van De Bont (1969) maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Fiscale autonomie en haar grenzen. De Bont is sinds 2008 verbonden aan De Bont Advocaten.