Gemeente Heerenveen


---


---

Nieuw Thialf

Nederland is toe aan een nieuw Thialf
Het huidige Thialf stadion wordt ingehaald door nieuwe ijsbanen in het buitenland die qua uitstraling, apparatuur, materieel en energieconcept superieur zijn aan het Heerenveense stadion. Het huidige stadion voldeed aan de eisen van 25 jaar geleden maar we willen een stadion dat past bij onze ambities voor de toekomst. Nergens in de wereld vervult het schaatsen zo'n belangrijke plaats in de samenleving als in Nederland. Het is de sport waarmee Nederland veruit de meest Olympische medailles in de wacht weet te slepen. De EK's, WK's en ISU World Cup evenementen die jaarlijks in Thialf plaatsvinden worden door miljoenen Nederlanders maar ook door schaatsliefhebbers over de hele wereld gevolgd. Het bijzondere enthousiasme van het Thialf publiek levert hieraan een belangrijke bijdrage. Bovendien wordt schaatsen in Nederland op grote schaal beoefend, zowel recreatief als in wedstrijdverband. Wil Nederland zijn toonaangevende rol in de schaatssport blijven spelen en in de toekomst verzekerd zijn van het accommoderen van de grote internationale evenementen, dan zal er een nieuw Thialf moeten verrijzen dat op het internationale podium zich de trots van Nederland mag noemen.
Ultramodern Thialf
De provincie Fryslân, de gemeente Heerenveen, Sportstad Heerenveen bv en Thialf bv hebben in 2008 de handen ineengeslagen om "een ultramodern Thialf met een internationale uitstraling" te realiseren waarbij "ook in de toekomst zowel de wereldtop als de grote massa schaatsliefhebbers naar een bijzondere schaatstempel in Heerenveen kan komen". In het afgelopen anderhalf jaar zijn de elementen van een nieuw Thialf grondig onderzocht: een gedetailleerd programma van eisen, een locatieonderzoek waarbij renovatie op de huidige locatie en nieuwbouw op twee mogelijke alternatieve locaties zijn betrokken, een duurzaam energieconcept, de economische effecten, de consequenties voor verkeer en parkeren, milieu- en veiligheidsaspecten, de synergiemogelijkheden, het nieuwe Thialf als onderdeel van integrale gebiedsontwikkeling en de investeringskosten en de exploitatiemogelijkheden van het nieuwe stadion. Lees er alles over in het:

+ Visiedocument (2,4 Mb)

+ Samenvatting van het visiedocument (0,6 Mb) Maatschappelijk debat over Thialf: doe mee! De gemeente Heerenveen organiseert een maatschappelijk debat waar inwoners en andere belangstellenden in gesprek kunnen gaan over de verschillende varianten en mogelijkheden van een nieuw Thialf ijsstadion. U bent van harte welkom tijdens twee interactieve bijeenkomsten in april met afsluitend in mei een terugkoppelbijeenkomst.
dinsdag 13 april: informatiebijeenkomst
donderdag 22 april: discussiebijeenkomst, geef uw mening!


---