Openbaar Ministerie

OM eist 4,5 jaar gevangenisstraf voor overval op juwelier

19 maart 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft donderdag 18 maart vier jaar en zes maanden gevangenisstraf geëist tegen een 21-jarige man uit Litouwen die ervan wordt verdacht op 25 september samen met een andere 21-jarige man uit Litouwen een juwelier in Den Haag te hebben overvallen. Daarnaast wordt de man ervan verdacht dat hij, ook weer samen met die ander, een overval heeft voorbereid op een juwelier in Maastricht op 2 oktober.

De rechtszaak tegen de andere 21-jarige verdachte uit Litouwen werd gisteren aangehouden omdat diens advocaat de verdediging neerlegde. Wanneer deze verdachte voor de rechter moet verschijnen, is nog niet bekend.

Overval op juwelierszaak

Op vrijdag 25 september vorig jaar kwamen twee net geklede mannen de juwelierszaak in Den Haag binnen. Eén van hen gaf aan dat hij een collier zocht. Toen de medewerkster van de juwelier naar de etalage liep, werd ze bij haar keel gegrepen, hardhandig tegen de grond geduwd en vervolgens werden haar handen en voeten vastgebonden met tiewraps. De mannen namen daarna geld uit haar portemonnee, haar laptop en fotocamera uit haar tas. Daarna moest de medewerker de sleutel van de vitrine afgeven en vulden de mannen tassen met sieraden. Kort voordat de mannen de winkel weer verlieten toonden ze de medewerkster een pistool en laadden deze door.

Strooptocht door Nederland

Nadat bekend werd gemaakt dat de juwelier was overvallen meldden zich meer juweliers in de buurt die de mannen in hun winkel hadden gezien. Eén van deze juweliers had de mannen op camera staan. Deze beelden zijn getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht. De dagen na de uitzending kwamen er meldingen binnen van juweliers door het hele land die de mannen ook hadden gezien in hun zaak. Uiteindelijk konden de verdachten op 2 oktober in Maastricht worden aangehouden na een melding van een juwelier daar. Bij hun aanhouding hadden de verdachten hamers, tiewraps en een geladen revolver bij zich.

Uit de verklaringen van de twee verdachten is niet duidelijk geworden wat ze precies in Nederland deden. Volgens de officier waren de mannen enkel en alleen in Nederland om overvallen te plegen, gezien het feit dat ze gedurende deze periode door het hele land gesignaleerd zijn in juwelierszaken en daarbij continue dezelfde kleren droegen.

De officier van justitie zei tijdens de zitting dat zij het de verdachte aanrekent dat het slachtoffer is vastgebonden en bedreigd tijdens de overval. De ervaring leert dat een roofoverval een grote indruk maakt op slachtoffers en zij de negatieve gevolgen ervan nog jaren ondervinden en nooit zullen vergeten.

De rechter doet over twee weken uitspraak