Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Vragen van het lid Arib aan de minister van Justitie

over de onafhankelijkheid van het onderzoek naar misbruik in de kerk


1) Kent u het bericht "RK-kerk moet zwijgplicht over misbruik intrekken" (Trouw 16-3-2010)?


2) Hebt u informatie over het aangekondigde "onafhankelijk"onderzoek dat door de RK-kerk en de commissie die dit onderzoek gaat verrichten? Wat zijn de criteria op basis waarvan de commissie is samengesteld? Wie neemt deel aan deze commissie? Wat is de precieze opdracht? Wat is de taakomschrijving? Wat zijn de bevoegdheden? Wat is de werkwijze?


3) Deelt u de mening dat een onderzoek naar misbruik in de kerk niet als onafhankelijk kan worden gekenschetst als de slachtoffers van dat misbruik een eed moeten afleggen die hen er van moet weerhouden zich in het openbaar over hun zaak te uiten? Zo nee, waarom niet en hoe kunnen de uitkomsten van een dergelijk onderzoek worden gecontroleerd?


4) Worden bij het onderzoek dat onder de leiding van de heer Deetman plaats gaat vinden slachtoffers voor de keuze worden gesteld om "of met hun dierbaren en eventueel in het openbaar over hun ervaringen" te spreken "of serieus onderzoek naar hun klacht en misschien wel schadevergoeding" te krijgen? Zo ja, wat zegt dit naar uw mening over de onafhankelijkheid van het onderzoek onder leiding van de heer Deetman?


5) Deelt u de mening dat het stellen van een voorwaarde zoals die in bovenstaande vraag is verwoord, ongewenst is? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


6) Is de genoemde voorwaarde in juridische zin toegestaan en afdwingbaar?


7) Kunt u uw antwoorden betrekken bij de beantwoording van de op 3 maart jl. eveneens door het lid Arib gestelde schriftelijke vragen over misbruik in de kerk en dan met name betrekken bij uw antwoord op de toen gestelde vraag 5 over een onafhankelijk onderzoek?