Stichting FOM 19 maart 2010, 2010/12

FOM-bestuur wijst Technische Universiteit Eindhoven aan als mogelijke nieuwe locatie voor Rijnhuizen

Het Uitvoerend Bestuur van de Stichting FOM heeft zijn voorkeur bekendgemaakt voor de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) als mogelijke nieuwe locatie voor het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen. Dit zal uitgebouwd worden tot een FOM-Institute for Energy Research. FOM, het onderdeel van NWO dat verantwoordelijk is voor de natuurkunde, heeft met deze nieuwe locatie de ambitie om het instituut de spil te laten worden van een samenwerkingsverband met universitaire werkgroepen en relevante nationale en internationale partners op het gebied van funderend energieonderzoek. Eén onderdeel van FOM-Rijnhuizen zal in principe elders ondergebracht worden: de infrarood vrije-elektronen laserfaciliteit FELIX/FELICE krijgt een eigen plek bij de Radboud Universiteit Nijmegen (RU). FOM is van plan om de komende jaren sterke impulsen te geven aan het natuurkundig energieonderzoek. Op basis van deze ambities en de noodzaak tot verbouwing, heeft de Stichting FOM onlangs met steun van NWO besloten zich te oriënteren op de voordelen en meerwaarde van huisvesting van het FOM-Rijnhuizen (nu nog gevestigd in Nieuwegein) op de campus van een Nederlandse universiteit. Op verzoek van het Uitvoerend Bestuur van de Stichting FOM hebben verschillende geïnteresseerde Nederlandse universiteiten voorstellen ingediend om te fungeren als optimale toekomstige locatie van FOM-Rijnhuizen, waarbij zowel faciliteiten voor huisvesting (grond en gebouwen) als wetenschappelijke en technische ambiance en samenwerkingsmogelijkheden werden aangeboden. Een speciale beoordelingscommissie heeft de voorstellen beoordeeld en advies uitgebracht aan het Uitvoerend Bestuur. Het Uitvoerend Bestuur heeft daarop de TU/e geselecteerd als beste nieuwe locatie. De komende periode zal gebruikt worden voor onderhandelingen over een principeovereenkomst, waarin de details verder worden uitgewerkt met de betrokken universiteiten (TU/e en RU), NWO en de ondernemingsraden, en zal het voorgenomen besluit worden voorgelegd aan de Centrale Ondernemingsraad. Het definitieve besluit zal, na goedkeuring door het Algemeen Bestuur van NWO, medio mei door de Raad van Bestuur van de Stichting FOM genomen worden.

TU/e als beste keus
Het verhuizen van het FOM-Instituut Rijnhuizen naar de TU/e creëert veel nieuwe mogelijkheden en kansen. Voor het instituut zal een geheel nieuw pand worden gebouwd op de campus van de TU/e, gekoppeld aan de faculteit Technische Natuurkunde. Daarbij verwachten FOM en NWO veel synergievoordelen met op de campus aanwezig energieonderzoek, zoals met het recent opgerichte TU/e Energie-instituut, dat toonaangevend in de wereld is. Aan dit instituut zijn inmiddels vijfhonderd mensen verbonden, die deels bij de faculteiten zitten, en deels in zusterinstituten werkzaam zijn. Met de verhuizing van Rijnhuizen naar de campus zullen de banden met het onderwijs sterker worden en daarmee vergroot FOM de mogelijkheden om jonge wetenschappers op te leiden. Tot slot ziet FOM kansen voor samenwerking met diverse gerelateerde onderzoeksgebieden.

FELIX/FELICE naar Nijmegen
De infrarood vrije-elektronen laserfaciliteit FELIX/FELICE van FOM-Rijnhuizen is het enige onderdeel dat in principe niet mee zal verhuizen naar Eindhoven. De gebruikersfaciliteit zal ondergebracht worden binnen de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen. FELIX produceert 'laserlicht op maat', afstembaar in golflengte, energie en pulsduur op de specifieke wensen van onderzoekers uit de fysica, de chemie, het materiaalonderzoek en de biomedische wetenschappen.

Informatie FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen Het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, gevestigd te Nieuwegein, is één van de drie onderzoeksinstituten van de Stichting FOM onder de NWO koepel, en is internationaal bekend om de hoge kwaliteit van zijn onderzoek op het gebied van fusie-, plasma- en oppervlaktefysica alsmede om de vrije elektron infrarood laser faciliteit FELIX/FELICE. Ruwweg vijftig procent van het huidige wetenschappelijke onderzoek van het instituut kan op dit moment worden gekenmerkt als funderend energieonderzoek ('physics for energy') en al in de huidige plannen is voorzien dat de missie van het instituut zich de komende jaren hierop verder zal concentreren.