Royal Haskoning


19-03-2010
Royal Haskoning ontwerpt Cradle to Cradle®-inspired containertransferium
Ingenieursbureau Royal Haskoning gaat in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam een op Cradle to Cradle® geïnspireerd ontwerp maken voor een nieuw te ontwikkelen containertransferium in Alblasserdam. Deze containerterminal heeft als doel het vrachtverkeer over de weg richting Europoort te verminderen, en de binnenscheepvaart efficiënter te laten verlopen.
Het Havenbedrijf Rotterdam is continu bezig met verduurzaming van haar activiteiten en stimuleert bovendien innovatieve ideeën. Royal Haskoning stelde voor om het containertransferium in Alblasserdam op basis van het Cradle to Cradle®-principe te ontwikkelen.

Het doel van het project is het bestuderen van een concrete duurzame inrichting van de terminal, met specifieke aandacht voor de kademuur, bestrating, en vaargeul, waarbij tevens de gebouwen en het materieel in beschouwing worden genomen. Hierbij zal vooral worden gelet op de drie pijlers waarop de Cradle to Cradle® filosofie steunt, te weten de toepassing van duurzame materialen, de toepassing van duurzame energieoplossingen en biodiversiteit op land en water.

Tevens moet dit project als basis en inspiratie dienen voor toekomstige duurzame havenontwikkelingen van het Havenbedrijf.

Royal Haskoning maakt in dit project gebruik van haar ervaring op het gebied van duurzaamheid, en haar brede kennis van de techniek op gebied van onder andere havens en scheepvaartwegen, laad- en losmaterieel, baggeractiviteiten, nautische aspecten, terminalbestratingen, constructies, gebouwen, bouwmaterialen, duurzame energie en installatietechniek, afvalverwerking, landschappelijke inrichting, water, bodem en milieu. Deze brede kennis stelt Royal Haskoning in staat het project integraal aan te pakken en daarmee voor het Havenbedrijf een optimaal resultaat te bereiken.

Cradle to Cradle®
De sterke kant van Cradle to Cradle® is dat het uitgaat van het criterium dat datgene wat je ontwerpt iets toe moet voegen aan de omgeving en het milieu. Cradle to Cradle® heeft dus een positieve insteek, daar waar de traditionele discussie over duurzaamheid vaak beperkt blijft tot het beperken van de negatieve gevolgen. Tevens is het principe interessant vanwege de Life Cycle benadering, omdat Cradle to Cradle® bij de start van een project al in beschouwing neemt welke toepassing het product of ontwerp aan het eind van haar gebruiksperiode kan krijgen, of hoe het verwerkt kan worden tot een nieuw product.