Groen!

Groen! vraagt spoeddebat over Afghanistan

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 19 maart 2010 in "Internationaal"

De beslissing van de kern om de militairen langer in Afghanistan te houden, is onbegrijpelijk. Op welke gronden kan de regering deze beslissing verdedigen? Minister van Buitenlandse Zaken Vanackere had een evaluatie beloofd vooraleer over een verlenging te beslissen, maar van die evaluatie heeft alvast het parlement niets gezien. Groen! vraagt daarom een spoeddebat over Afghanistan.

"Het is democratisch onaanvaardbaar dat het parlement zich niet heeft kunnen uitspreken over de verlenging van het mandaat", stelt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen!). Groen! vraagt aan Kamervoorzitter Patrick Dewael dat de Commissies Buitenlandse Zaken en Defensie in spoedzitting bijeenkomen.

"De kern toont met deze beslissing een ontstellend gebrek aan durf, visie en creativiteit. In andere landen is er een breed debat over de verlenging of de terugtrekking van de troepen, in Nederland is er zelfs een regering over gevallen. In België weigeren de regeringspartijen de feiten onder ogen te zien. Ze houden halsstarrig vast aan recepten die bewezen hebben niet te werken", merkt Wouter De Vriendt op.

De beslissing getuigt van een naïef geloof in een militaire oplossing in Afghanistan. Groen! wil Afghanistan niet overlaten aan de Taliban door de troepen van de ene dag op de andere terug te trekken. Maar iedereen weet dat vandaag in Afghanistan vooral inspanningen op drie andere vlakken nodig zijn: wederopbouw en ontwikkeling, politieke onderhandelingen met de Taliban en de creatie van een diplomatiek forum met de landen in de regio. Dit alles onder coördinatie van de VN.

"Het is bijzonder cynisch dat België wel in staat is om haar militair engagement te verlengen, maar amper iets doet om haar bijdrage in wederopbouw en ontwikkeling te verhogen," zegt Wouter De Vriendt. In 2009 bedroeg het civiele budget 12 miljoen euro. In 2010 wordt dat blijkbaar niet verhoogd. Enkel in 2011 komt er 1 miljoen euro bij. Dat blijft peanuts in vergelijking met de militaire uitgaven die jaarlijks meer dan 100 miljoen euro opslorpen. Nochtans bleek uit reportages dat verschillende opbouwprojecten in Kunduz, waar de Belgen actief zijn, kampen met een tekort aan budget. Ter vergelijking: Nederland besteedt jaarlijks 90 miljoen euro aan wederopbouw en ontwikkeling, zeven keer zoveel als België.

Het is bijzonder gemakkelijk om het militaire engagement in Afghanistan te verlengen. Met onze F-16s is het risico op Belgische slachtoffers klein en het levert ons goede punten binnen de NAVO op. "Moediger ware geweest om een alternatieve Belgische visie op het conflict in Afghanistan te ontwikkelen en deze diplomatiek binnen NAVO en EU te verdedigen. Met deze beslissing toont de Belgische regering zich het slaafje van de NAVO. De harde lijn-De Crem heeft het binnen deze regering nog maar eens gehaald", besluit Wouter De Vriendt.

Contact: Wouter De Vriendt -
Deel Deel
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.wouterdevriendt.be