Politie Haaglanden

Extra persbericht 19 maart

Haaglanden, 19-03-2010

Eerste aanhouding in Nederland met DNA-spray
Politie Haaglanden pakt bespoten auto-inbreker

Den Haag - Een 17-jarige Hagenaar werd maandag 15 maart om 16.35 uur aangehouden nadat hij had ingebroken in een lokauto die was uitgerust met een DNA-spray. Het is voor het eerst in Nederland dat een verdachte is aangehouden nadat hij met het synthetisch DNA in aanraking is geweest.

In december 2009 werd in Zoetermeer een lokauto, uitgerust met een DNA-spray, in gebruik genomen. Vanwege een stijgend aantal autoinbraken in de Schilderswijk besloot men aan Bureau De Heemstraat de lokauto die zij gebruiken óók te laten prepareren met het nieuwe middel. Forensisch assistenten van Bureau Forensische Opsporing van Politie Haaglanden verborgen in de auto het spraymechanische dat bij de DNA geleverd wordt. Naast deze DNA-kit van SelectaDNA was de auto uitgerust met een stil alarm, cameras en een dummy navigatiesysteem.

De auto werd donderdag 11 maart geplaatst in de Ter Borchstraat en maandag 15 maart was het raak. Het stil alarm van de lokauto ging af en daarop gingen agenten direct naar de Ter Borchstraat. Daar zagen ze dat de autoruit was ingeslagen en het navigatiesysteem aan een draad uit de auto hing. De agenten zagen een jongen bij de auto weglopen en ze hielden hem aan. Op het politiebureau bleek de jongen niet alleen bespoten met het synthetisch DNA, maar was hij daarnaast ook nog herkenbaar op de beelden die de camera in de auto had opgenomen.

Primeur
De verdachte werd in verzekering gesteld waarna een forensisch assistent van de huid en kleding van de verdachte monsters afnam. Deze monsters werden voor analyse naar het forensisch laboratorium Verilabs gestuurd. Die stelden binnen korte tijd vast dat het DNA-profiel van vier van de vijf ingestuurde monsters overeenkwam met het DNA-profiel uit de gebruikte vloeistof.

Persofficier Petra Willemse van het Openbaar Ministerie in Den Haag: De politie en het Openbaar Ministerie zetten af en toe nieuwe opsporingstechnieken in. Ook bij het gebruiken van deze DNA-spray in de lokauto is er vooraf overleg geweest tussen het politieteam en de officier van justitie. Het OM is tevreden dat de nieuwe techniek tot resultaat heeft geleid. Het is voor het eerst dat deze opsporingstechniek als één van de bewijsmiddelen tijdens een rechtszaak zal worden gebruikt. Wij wachten af of de rechtbank net als het OM van mening is dat de DNA-spray bruikbaar is als bewijs."

Hoe gaat het in zijn werk?
De spray is onzichtbaar in de lokauto ingebouwd. Op het moment dat de auto-inbreker de lokauto binnenkomt, wordt de spray door een bewegingsmelder geactiveerd. Tegelijkertijd wordt er een sms-bericht naar de wachtcommandant van bureau de De Heemstraat verstuurd, die daarop de dichtstbijzijnde surveillance auto naar de lokauto stuurt. De inbreker wordt door de spray gemarkeerd met een synthetisch DNA, dat oplicht onder ultraviolet licht.

Gerichte aanpak
De lokauto maakt deel uit van een gerichte aanpak van auto-inbraken in het verzorgingsgebied van Bureau De Heemstraat. Zo flyerden scholieren van het Mondriaan College samen met agenten in het kader van preventieacties. Maar zette het bureau dus ook op gerichte lokaties de lokauto in. Autoinbrekers hebben het vaak voorzien op makkelijk voorhanden buit zoals navigatiesystemen. Autobezitters kunnen dan ook zélf veel doen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van een autoinbraak:

Neem altijd de sleutel uit het contact als u uitstapt, ook al is het maar voor even. Sluit de auto af.
Haal de autoradio (of het 'frontje') uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto.
Laat nooit kostbaarheden (zichtbaar) in de auto achter, zoals camera, telefoon, koffer, autopapieren, navigatiesysteem, MP3 speler, geld, cheques of creditcards.
Let ook op de bevestiging van uw navigatiesysteem: alleen een afdruk van een zuignap op de voorruit kan al aanleiding zijn voor inbraak in uw auto.
Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open;
Laat ook geen andere spullen zichtbaar in de auto achter, zoals een boodschappentas, kleding of een mobiele telefoon. Zet de auto, waar mogelijk, op een bewaakte parkeerplaats. Hier wordt minder ingebroken.