Royal Haskoning


20-03-2010
Energietransitie vergt institutionele versnelling: nieuwe energie, nieuwe instituties!
Het Deltaplan Nieuwe energie, dat vorige week door zeven politieke partijen werd gepresenteerd, wil een fundamentele omslag realiseren in de Nederlandse energievoorziening. Wereldwijd zijn immers indrukwekkende technologische innovaties voor duurzame energie ontwikkeld, en toch slagen we er in Nederland onvoldoende in om die mogelijkheden toe te passen.
Een intrigerende en dringende situatie, en reden voor Royal Haskoning SMC - Strategie en Management Consultants voor een onderzoek naar de institutionele aspecten van de energietransitie, getiteld: Nieuwe energie, nieuwe instituties. Twintig nationale sleutelfiguren dachten mee. Centrale vragen: waarom gaat het zo langzaam en hoe kunnen we versnellen?

De conclusie is dat er veel te weinig aandacht is voor institutionele innovatie; het resulterende actieprogramma met institutionele vernieuwingen moet soelaas bieden. En: een slimme combinatie van centrale en decentrale sturing, gericht op innovatieve koplopers en ondersteund door een actiegericht, bestuurlijk netwerk is de aangewezen weg om de noodzakelijke energietransitie aanmerkelijk te versnellen. Het Deltaplan sluit hier nauw op aan.

Klik hier om het boekje te downloaden.
Klik hier om een uitgebreide versie te lezen.

Zie het origineel