Gemeente Leeuwarden

Voortzetting huidig college PvdA, Pal/Groen Links en CDA

Bron: Gemeente Leeuwarden (19-03-2010)

De informateur Skelte Brouwers heeft vrijdag 19 maart 2010 een advies uitgebracht over het toekomstige college. Brouwers heeft de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met alle partijen. Deze gesprekken zijn positief en in goede sfeer verlopen. Ver uit de meeste fracties kozen, mede gelet op de komende bezuinigingen, voor een college bestaande uit 4 wethouders. Ook was het voor alle partijen vanzelfsprekend dat de PvdA deel uit zou moeten maken van een nieuw te vormen college.

Vanuit deze beide vertrekpunten heeft de informateur gekeken naar de mogelijkheden van een nieuw te vormen college. Voor het vormen van een college met de PvdA kwamen met een voldoende draagvlak vier partijen in aanmerking, te weten VVD, Pal/GL, CDA en NLP.

Gelet op de politieke programma's en de uitspraken gedaan tijdens de verkiezingscampagne achtte de informateur het voortzetten van de huidige coalitie het meest logische. De nieuw te vormen coalitie kan rekenen op voldoende draagvlak in de raad (21 -16 zetels) en heeft ook de instemming van de kleine fracties. Het maken van een brede coalitie, bestaande uit de huidige coalitie met VVD of NLP zou naar de mening van de informateur niet goed zijn voor de duidelijkheid en transparantie van de politiek.

De formatiegesprekken van het college beginnen vandaag met de drie partijen.